OPEN MONUMENTENDAG: MINIATUURKERMIS IN DE CAZEMIERBOERDERIJ

omd logoDe CazemierBoerderij te Tolbert is een Rijksmonument. De oudste drie gebinten zijn gemaakt van eikenbomen die in 1607 zijn gekapt. Op Open Monumentendag, dit jaar op zaterdag 8 september, staan de deuren wijd open. De prachtig gerestaureerde boerderij is zeker een bezoek waard. Niet alleen vanwege de architectuur, maar ook om een kijkje te nemen in het museum dat in het voorhuis is gevestigd.
Daar is van alles te bekijken.

naamloos 0008 800Speciaal voor Open Monumentendag heeft Tinus Jager (1946) uit Niekerk zijn MINIATUURKERMIS opgesteld. Het topstuk is de nostalgische draaimolen anno 1930. Op de miniatuurkermis staan verder de zweefmolen, de luchtschommel, het reuzenrad, de Groningse gebakkraam en de suikerspinkraam. Alles draait, beweegt en is verlicht. Een feest om naar te kijken!

21231805 draamolen 800Op 10jarige leeftijd bouwde Jager zijn eerste attractie. Hij was helemaal weg van de kermis en hielp kermisexploitanten graag met de opbouw van hun draaimolens en zweefmolens. Dat was in de vijftiger jaren van de vorige eeuw. Het is in de afgelopen 60 jaar een erg fijne hobby geworden, het maken van kermisattracties in het klein en hij vertelt er graag over. Jager is uiteraard aanwezig op zaterdag 8 september. De miniatuurkermis blijft de hele maand september nog in de CazemierBoerderij en is in het weekend te bezichtigen.

Vervolgens is de permanente expositie ‘Wonen en werken in Tolbert’ rond de schitterende maquette van Tolbert anno 1926 een bezoekje waard, maar ook de tijdelijke expo ‘De natuur verbeeld(t)’ met werk van de beeldend kunstenaars Sjouktje Oosterhof en Joke Klaveringa spreekt tot de verbeelding. Daarnaast zijn in het dorpshuis schilderijen van André Bakker te bewonderen.
Moe geworden van alle indrukken in het museum? Dan is er een heerlijk kopje koffie, thee of iets anders te verkrijgen in het gezellige dorpshuis van de CazemierBoerderij.

 

Fredewalda

Volg ons op

Of meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de activiteiten in de CazemierBoerderij

 • Dorpshuis

 • Contact

  Adres

  Hoofdstraat 27

  9356AT, Tolbert

  Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  Bankgegevens

  Naam: St. Oudheidkamer Fredewalda

  IBAN :NL77RABO0335180035

  BIC:RABONL2U

  Openingstijden

  April tot November op
  Zaterdag en zondag:
  13:30-17:00 uur

  Entree: 3,00 euro
  Kinderen t/m 12 jaar gratis

  Gehele jaar groepen op afspraak: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.