Fredewalda

MAQUETTE

Explodeerde...schade...opruimen...ontmanteling...perslucht

Oktober t/m december 2015

Op 5 oktober j.l. explodeerde bij ‘stil weer’ één van de glazen overkappingsplaten van de maquette. Door het enorme luchtdrukverschil op dat moment zijn ook nog vier andere glasplaten spontaan gesprongen. Wat als beschermende overkapping moest dienen bleek op dat moment de oorzaak te worden van een zeer omvangrijke schade aan zowel de miniatuurpandjes als de infrastructuur op de grondplaten.IMG 2092 822

 

Het opruimen van de gigantische hoeveelheid glasstukjes heeft even op zich laten wachten. Eerst moesten alle denkbare partijen, zoals leverancier, fabrikant, verzekeringsmaatschappijen de gelegenheid hebben om de schade met eigen ogen te aanschouwen. Dit om schadeclaims zo goed mogelijk neer te kunnen leggen en af te wikkelen.
De volgorde van schoonmaak en opruiming is als volgt gedaan:

1 Opruimen van de grootste glasravage

IMG 0685 822

2 Afnemen en afvoeren van alle objecten van de grondplaten. 3 Ontmanteling van de grondplaten en per plaat de restanten glas zeer zorgvuldig met perslucht en penseel er af blazen en schoonmaken.

IMG 0754 600IMG 0765 600

De reparatie van de maquettepandjes start in januari 2016 in de werkplaatsen van twee maquettebouwers. Het herstel van de infrastructuur op de grondplaten zal ook zo spoedig mogelijk van start gaan. De maquettebouwers hebben aangegeven dat de klus is te klaren voordat het nieuwe seizoen in april 2016 van start gaat.
Voor de afdekking van de maquette, in de vorm van glas of een ander materiaal wordt naarstig onderzoek gedaan.