STICHTING ANNA VAN EWSUM ONTFERMT ZICH OVER GRAFMONUMENT UIT 1927

DSC02489 Trommel 800‘het verhaal van de graftrommel’

Op de begraafplaats van Tolbert bevindt zich het graf van Jannes Westerhof. Hij was zes jaar toen hij in 1927 overleed aan ‘kroep’. Een vreselijke gebeurtenis.

Hij woonde aan de Tolbertervaart en was een leerling van de Openbare Lagere School in Tolbert. Ter nagedachtenis aan Jannes werd namens het onderwijzend personeel een prachtige graftrommel op zijn graf geplaatst.

Deze is enkele jaren geleden gerestaureerd en bevindt zich nu als historisch object in het archief van Fredewalda in de CazemierBoerderij. Natuurlijk hoort zo’n graftrommel op het graf, maar gezien de kwetsbaarheid is destijds besloten het object niet terug te plaatsen, waarna Fredewalda zich over de graftrommel ontfermde. Deze keuze is gemaakt door mevrouw Antje Steensma-Westerhof (1929) uit Hoogeveen, geboren in Tolbert en jongere zuster van Jannes.

DSC02500 800Onlangs uitte mevrouw Steensma haar bezorgdheid over het onderhoud van het graf van haar broertje als zij er niet meer is. Deze bezorgdheid heeft de Stichting Anna van Ewsum zich aangetrokken. De Stichting onderhoudt historische grafmonumenten om te voorkomen dat ze in verval raken.
DSC02489 1200Het graf van Jannes, mét de graftrommel, is een historisch grafmonument, maar dat was niet zichtbaar. Dat is nu veranderd. De Stichting Anna van Ewsum heeft in overleg met mevrouw Steensma een fotoplaat laten ontwerpen, die onlangs op de grafsteen is aangebracht. Hierop is de graftrommel te zien, die op het graf staat.

Bij de foto’s:
boven: de graftrommel
links: de fotoplaat
rechts: Mevrouw Steensma-Westerhof bewondert het resultaat van de samenwerking

Foto’s: André Bakker