ONBEKENDE VRUCHTBOMEN IN UW TUIN?

Kom dan naar de FRUITDAG in de CazemierBoerderij

appel  1 800‘De Vrienden van het Oude Fruit’ houden ZATERDAG 30 SEPTEMBER in de CazemierBoerderij te Tolbert een prachtige fruitshow van meer dan honderd oude fruitrassen, waaronder rassen die stammen uit 1600.

Een van die enthousiastelingen is Jan Woltema uit Niebert. Hij vertelt dat bepaalde oude rassen waarschijnlijk via de Zijderoute vanuit Centraal Azië naar ons land zijn gekomen. ‘De Vrienden van het Oude Fruit’ is een groep liefhebbers, die er voor wil zorgen dat oude fruitrassen teruggevonden worden en behouden blijven.

determineren 800Op dagen dat ‘De Vrienden’ met hun fruitshow optreden en daarbij ook meegebracht onbekend fruit determineren, komen ze verloren gewaande rassen tegen en ontdekt de bezoeker misschien een heel oud ras als een‘zijden hempje ‘ of een ‘trosjespeer’ in zijn tuin te hebben.

Maar ze doen meer! Enten bijvoorbeeld. Dit is de enige manier om een ras voort te laten bestaan. En ze geven advies bij de aanleg van een boomgaard: Welke oude rassen kwamen voor in onze omgeving, is de grondsoort geschikt?

DE FRUITDAG
Op zaterdag 30 SEPTEMBER van 11 tot 16 uur staat de CazemierBoerderij in het teken van het fruit. De show van oude rassen en ‘hoe leer ik enten’? Verder zijn er stands: verkoop van aardbeien en blauwe bessen, een imker met honing en het verhaal van de bijen, ook zijn er historische vruchtbomen te koop. En wat te denken van een heerlijk kopje appelsoep?

Het meegebrachte onbekende fruit kan ter plekke worden gedetermineerd. Daarvoor dienen 5 gave vruchten mét steeltje per soort meegenomen te worden.

De toegang is gratis.

De kinderen kunnen een lampion snijden van een voederbiet uit de moestuin van de CazemierBoerderij,13:30-16:00 uur.