Feestelijk einde 25-jarig jubileum Fredewalda

IMG 9286 800Met een ouderwets-gezellige middag heeft Oudheidkamer Fredewalda het jubileumjaar afgesloten. De donateursmiddag op 2 november stond in het teken van terugblikken op 25 jaar Fredewalda en de daaraan gekoppelde festiviteiten in 2019. Na een - op het ouder worden geïnspireerde - toespraak van voorzitter Meindert Bouma blikte Piet de Vries terug op de activiteiten rond Wytze Keuning, de onbekende bekende schrijver die in Tolbert werd geboren. Het leidde in de afgelopen maanden tot de heruitgave van diens boek 'De Fakkel', een daarop geïnspireerd openluchtspel, een Keuning-excursie door Noord-Groningen en een boeiende tentoonstelling en lezing rond het Boeddhisme.

Lees meer

O, DENNEBOOM, WAT ZIJN JE TAKKEN WONDERSCHOON

denneboom 800Laatste workshop schilderen dit jaar.
In de novemberworkshop schilderen voor kinderen die beeldend kunstenaar Anneke Ekhart in de CazemierBoerderij geeft, wordt een abstracte kerstboom in de vorm van een driehoek geschilderd. Maar dan komt het! Met veel krullen en ballen in kleur, glitter en bling bling wordt de boom prachtig versierd. Als dan ook nog de buitenkant van het doek met een bijpassend lint wordt afgewerkt, ontstaat er een heel bijzonder schilderij, waarvan iedereen met de komende feestdagen volop kan genieten.

De schilderworkshop wordt gegeven in de Woagenschuur van de CazemierBoerderij, Hoofdstraat 27 in Tolbert op zaterdag 9 november. Tijd: 13.30-16.00 uur. Kosten € 10. -- inclusief materiaal. Opgave: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

BESCHILDER JE FIETSBEL MET STAPHORSTER STIPWERK

20191012 152214 800De acht kinderen die aan de workshop schilderen meededen, werden verrast door het bezoek van een journalist van Westerkwartier. Verschillende kinderen werden geïnterviewd, ze hadden ieder hun eigen palet. Het vergde veel concentratie om de rondjes op de fietsbel te stempelen. Staphorster stipwerk is leuk werk! Vooral als het kleurenfeest compleet gemaakt wordt met steentjes en glitter. De kinderen hadden al eens eerder met stippen gewerkt, dat heette toen pointillisme.

Lees meer

TINGELING! PIMP JE EIGEN FIETSBEL

fietsbel 800Er zijn in de workshop schilderen voor kinderen, die Anneke Ekhart geeft in de CazemierBoerderij te Tolbert, al diverse technieken voorbijgekomen. Op zaterdag 12 oktober gaan de kinderen werken met staphorster stipwerk. Dit is een heel oude techniek. Vroeger werd er gestempeld met een spijker die in de verf gedoopt wordt. Dit werd gedaan op stof, maar ook op gebruiksvoorwerpen. In vrolijke kleuren werden leuke patroontjes gestempeld. In Staphorst zie je het nog wel op de mutsjes van de vrouwen die nog in klederdracht lopen (of fietsen). Maar dat zijn er niet veel meer. Klik staphorster stipwerk voor een filmpje.

Hoe leuk is het om je fietsbel te versieren met staphorster stipwerk. De fiets wordt daardoor uniek!
De workshop wordt gegeven in de CazemierBoerderij Hoofdstraat 27 te Tolbert, van 13:30-16:00 uur en is voor kinderen van 8 t/m 12 jaar. Het kost € 10, inclusief fietsbel. Meedoen? Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Sherab houdt lezing over "Boeddha in Woord"

IMG 6499 800Op zondag 6 oktober om 14:30 uur organiseert Oudheidkamer Fredewalda in de CazemierBoerderij aan de Hoofdstraat 27 in Tolbert een lezing over het Boeddhisme. Deze wordt gegeven door Sherab, leider van de Tibetaanse stoepa in het Friese Hantum. Aanleiding is het driedelige boek "Asoka" van de Tolberter schrijver Wytze Keuning, die zo'n tachtig jaar geleden schreef over de wijze waarop de Noord-Indiase prins Asoka de verspreiding van het Boeddhisme in Zuidoost-Azië stimuleerde. In de boerderij is nog tot 3 november de tentoonstelling "Boeddha in Beeld" te zien (op zaterdag en zondag van 13:30 tot 17:00 uur).
De toegang tot de lezing bedraagt € 5,- inclusief een kop koffie of thee en toegang tot de tentoonstelling.

Lees meer

Fredewalda

Volg ons op

Of meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de activiteiten in de CazemierBoerderij

 • Dorpshuis

 • Contact

  Adres

  Hoofdstraat 27

  9356AT, Tolbert

  Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  Bankgegevens

  Naam: St. Oudheidkamer Fredewalda

  IBAN :NL77RABO0335180035

  BIC:RABONL2U

  Openingstijden

  April tot November op
  Zaterdag en zondag:
  13:30-17:00 uur

  Entree: 3,00 euro
  Kinderen t/m 12 jaar gratis

  Gehele jaar groepen op afspraak: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.