FREDEWALDA OP DE TOLBERTER KERSTMARKT

Sfeer en gezelligheid.

winnares verloting 800Fredewalda had een prachtig plaatsje gekregen om haar waar aan de man/vrouw te brengen.
Het exclusieve kerststuk, gemaakt door Daniël, onze Tolberter bloemist, stond als blikvanger in de kraam. Het werd verloot en iedereen wilde dat prachtstuk wel winnen! Aan het eind van de markt werd het winnende lot getrokken. En de winnaar was……………..

Marian Altenburg uit Leek.

Totaal verrast (ik win nóóit wat) kwam ze haar prijs ophalen, die haar door Anneke Ekhart werd overhandigd.

jongetje 800De kinderworkshop ‘kerstplankjes versieren’, een idee van beeldend kunstenaar Anneke Ekhart, was eveneens een succes. Met overgave waren de meisjes én jongens in de weer om de leuke kerstfiguurtjes op hun plankje te tamponneren. Bij het sluiten van de markt waren haast alle 150 plankjes op!!!

 

Fredewalda is heel tevreden over het verloop, de sfeer en het resultaat van de Tolberter Kerstmarkt 2015.

20 VERHALENVERTELLERS TREDEN OP IN DE CAZEMIERBOERDERIJ

KOM OP VERHOAL-------------------VERTELLUS-----------------TWOES

Zondag 13 december van 15:00 – 17:00 uur

De dagen worden korter , het is vroeg donker…………..
Wat is er gezelliger dan op een zondagmiddag met elkaar te luisteren naar verhalen die verteld worden in de sfeervolle CazemierBoerderij?

Net als vroeger, toen de mensen bij het vuur gezeten, in spannende vertelsels, hun geschiedenis doorgaven.
Meer info hier

Wees welkom!

OVERDEKTE KERSTMARKT IN DE HJC MANEGE TE TOLBERT

Zaterdag 12 en zondag 13 december

kerstplankje 800In de kraam van Fredewalda is dit jaar weer een prachtig kerststuk te winnen. Het is gemaakt door Daniël, onze Tolberter bloemist. Klasse!

Ook is er weer iets heel leuks voor kinderen. Zij kunnen een kerstplankje maken. Met een malletje en een kwast met verf, worden leuke kerstmotieven op een houten plankje gedrukt. Helemaal niet moeilijk. Touwtje erdoor en je hebt een prachtige kerstdecoratie die helemaal ‘in’ is!
Meedoen kost € 1.--

kerstplankje 2 800

‘VAN GOGH LOS’ EN ANDERE OUDEJAARSGRAPPEN IN TOLBERT

Bij binnenkomst in de CazemierBoerderij afgelopen zaterdag 21 november, vertelde de heerlijke geur dat het over Oudjaar zou gaan: OLIEBOLLEN, schalen vol!

IMG 2006 200IMG 1934 800

De zaal liep langzaam helemaal vol. Ze kwamen voor de verhalen over de stunts die er in Tolbert door de jaren heen rond de jaarwisseling zijn uitgehaald én de unieke filmbeelden daarbij, die door Tjerk Bekius kunstig waren gemonteerd.

YoutubeDe middag werd geopend met:” hello ,people from all over the world”. Via een Live Stream was het programma via internet op Youtube te volgen en mee te beleven.
(De livestream staat hier: www.youtube.com/fredewalda)

Vroeger was ‘Het slepen’ een prachtige traditie. Mensen die hun spullen met oudjaar niet binnenhaalden, konden hun eigendommen op Nieuwjaarsdag terug vinden op de ‘driehoek’. Er werd niks vernield en de jongens waren na twaalf uur overal welkom voor een natje en een droogje. Er werd muziek bij gemaakt en gezongen. Sommigen waren tot de volgende middag onderweg!

Chris Veeze vertelde over grappen uit zijn jeugd, begin zestiger jaren. De politie kwam in beeld. Het werd al wat grimmiger. Ook kregen de ‘grappen’ een serieuze ondertoon. Het was om iets aan de kaak te stellen of ergens aandacht voor te vragen. Bijvoorbeeld: het gemeentewapen werd ontvreemd en aan het Tolberter Dorpshuis gehangen. Er moest riolering komen!

IMG 2029 200IMG 1985 600w

‘Van Gogh los’

Maar de beroemdste stunts vonden plaats in de 90er jaren en in het eerste decennium van de 21 eeuw. De Tolberter Oudejaarsploeg kwam ieder jaar weer met een ludieke stunt, vijftien keer achter elkaar!
De meest beroemde was het vragen van losgeld voor de twee schilderijen van Vincent van Gogh die eerder dat jaar ontvreemd waren uit het Van Gogh museum in Amsterdam (en waarvan de groep een slechte kopie van het internet had geplukt). Een grap die een flinke staart heeft gekregen…………..
Piet de Vries, die alle avonturen van de Oudejaarsploeg tot op het bot meemaakte, heeft er een prachtig boekje over geschreven: ‘Van Gogh los’ *) waarin alle stunts met verve zijn beschreven. Het eerste exemplaar werd aangeboden aan Siepie de Jong, oud burgemeester van Leek, die heel wat met de mannen beleefd heeft.
Het was weer een oergezellige Fredewaldamiddag (en de oliebollen waren heerlijk!).
Zie ook het fotoalbum voor meer foto's.

*) Het boekje is te bestellen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en het kost € 12,50

SCHILDER JEZELF in Workshop Schilderen

EENselfie 1 1000 SELFIE schilderen, dat was de opdracht voor de twaalf kinderen die meededen aan de workshop schilderen op zaterdag 14 november j.l. in de CazemierBoerderij.

Het ging super!
Met de prachtigste kleuren werd er op karton van 40 bij 50 cm geschilderd. Eerst moesten ze met vetkrijt de lijnen zoeken, en dat was lastig!

‘Hoe groot zijn mijn ogen? Waar zit mijn neus? Hoe hoog mijn oren? En daarna: aan het schilderen met je lievelingskleur.
Maar………………… ben ik dat? (Je ziet jezelf altijd in spiegelbeeld)

Er is erg hard gewerkt deze middag!
‘Juf’ Anneke Ekhart, beeldend kunstenaar uit Tolbert, was heel tevreden en de kinderen ook!

selfie2345 824

Fredewalda

Volg ons op

Of meld je aan voor onze Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de activiteiten in de CazemierBoerderij

 • Dorpshuis

 • Het Dorpshuis is per 01 januari 2020 overgegaan in Stichting CazemierBoerderij.

  Adres

  Hoofdstraat 27

  9356AT, Tolbert

  Tel.: 0594-512448

  Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  www.cazemierboerderij.nl

  Contact

  Adres

  Hoofdstraat 27

  9356AT, Tolbert

  Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  Bankgegevens

  Naam: St. Oudheidkamer Fredewalda

  IBAN :NL77RABO0335180035

  BIC:RABONL2U

  Openingstijden

  Januari tot december op
  Zaterdag: 13:30-17:00 uur

  Entree: 3,00 euro
  Kinderen t/m 12 jaar gratis

  Gehele jaar groepen op afspraak: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  of met contactformulier