van voederbieten en veel meer………………….
Op 22 oktober, de laatste zaterdag van de herfstvakantie, hebben 12 kinderen een prachtige middag gehad op de CazemierBoerderij. Het thema was ‘Oktober plukmaand, pluk je mee?
Met een echte oude bokkenkar (zonder bok, zelf trekken) gingen ze op het erf van de eeuwenoude boerderij van alles verzamelen wat nodig was voor het herfststuk dat ze gingen maken. Wat vonden ze? Besjes, bloemen, appeltjes, peertjes, walnoten én voederbieten in de moestuin.
Met deze buit gingen ze aan de slag. Op een uitgeholde voederbiet werden de mooiste bloemstukken gemaakt of een lampion, soms stiekem een beetje geholpen door Thea van der Laan en Rineke van Bemmel, de bedenkers van deze activiteit. Ook de ouders en grootouders hielpen mee. Alles gebeurde buiten in de natuur. Na de pauze met limonade en een roze koek, werd de route van ‘Het bijenvolkje’ met woordgrapjes over bijen en informatie over het leven van dit nijvere volkje gedaan.
Niet alleen de kinderen waren super tevreden, ook de ouders en opa’s en oma’s (herfstvakantie=logeetjes!) waren enthousiast. Reacties als: “wat is het hier mooi” en “heerlijk de hele middag buiten, de telefoons uit”. De CazemierBoerderij heeft er weer een aantal fans bij!
OPM: De start was komisch toen op de vraag wat er te plukken viel op het erf van een boerderij, antwoorden kwamen als: bessen, bloemen, noten en gras, ook de doordenker kwam: een kip. Humor!
Op weg met de bokkenkar naar de voederbieten.
De kinderen mogen er zelf eentje uitkiezen.
Rapen van de stoof peertjes van de 150 jaar oude perenboom.
De kinderen weten veel walnoten te vinden.
Keuze... of een lampion of een bloemstukje .
Kijk wat een prachtige resultaten.
Tekst: Greet Atsma
Foto's: Thea van der Laan
In het fotoalbum staan fotoreportages van evenementen die in en om de CazemierBoerderij hebben plaatsgevonden.
Onder het laatste kopje ‘Fotoarchief’ vindt u een verzameling foto’s die betrekking hebben op de historie van Tolbert, gerubriceerd naar onderwerp (bijv. straten, panden, personen, enz.).
Format met regelafstand voor bijschrift van de Widget module.
1 september 2021
Met een toespraak vol warme herinneringen aan haar verblijf op de boerderij van de familie Cazemier aan Tolbert opende mevrouw Toke van de Vin-Jacobs vorige week woensdag het project “Vrijheid verstopt in beton”. Als Limburgs evacuéetje verbleef ze samen met haar broer Theo enkele maanden op de boerderij, terwijl haar ouders en andere broer en zus elders in het dorp waren ondergebracht. Nog altijd zijn er hechte banden tussen de families en dorpelingen.
De kuilsilo op de parkeerplaats is door kunstenares Anneke Ekhart beschilderd met zeven fragmenten uit de Tolberter oorlogsjaren. Binnen in de silo zijn panelen aangebracht met toelichtende tekst en foto’s, en QR-codes die verwijzen naar filmpjes over het onderwerp. Aan het geheel is een educatief programma gekoppeld.
(Lees verder onder de foto's)
Peter Riepma prepareert de fiets van Katrijn Huizinga om deze aan de silo te kunnen bevestigen.
Simon Riepma bevestigt één van de informatieborden in de silo.
Anneke Ekhart schildert één van de fragmenten op de silo.
Toke van de Vin - Jacobs en Nel Cazemier.
Links Alie Seiffers, rechts Anneke Ekhart.
Links Inez van Egmond, kleindochter van Katrijn Huizinga, houdt een ontroerend verhaal over haar overgrootmoeder. Rechts Anneke Ekhart.
Mevrouw Toke vd Vin-Jacobs, de laatst levende evacué van de Jacobs familie, opent het siloproject.
Willy van der Schuit, historicus en professioneel ondersteuner in het siloproject.
Onze cameraman Tjerk Bekius krijgt bloemen van Greet Atsma.
Links Harm Wierenga,vormgever van de informatieborden, in gesprek met zijn broer Wietze.
Dionne en Inez van Egmond, twee achterkleindochters van de met fiets afgebeelde Katrijn Huizinga, waren ook aanwezig. Dionne hield een ontroerend verhaal over haar overgrootmoeder, die werd opgepakt vanwege haar illegale verzetsactiviteiten en een afschuwelijk verblijf in Duitsland overleefde.
Wethouder Hielke Westra benadrukte het belang van het doorgeven van dergelijke verhalen en de rol die ook de grotere en kleinere musea in het Westerkwartier daarin kunnen spelen. Het project is mede door subsidies van de gemeente Westerkwartier en de provincie Groningen tot stand gekomen.
Toelichting foto's: Achtereenvolgens de wording van het siloproject, de opening en de nazit.
Tekst: Jur Engels, foto's Bé Dijkstra en Jur Engels.