Dit is een deel van het verhaal over Hoofdstraat 4:
De ligging
Grootvader Wobbe Cazemier is geboren op de boerderij, nu Hoofdstraat 27. In 1912 trouwde hij met Hiltje Beukema uit Midwolde en ze kochten de boerderij, die de laatste jaren het nummer Hoofdstraat 4 droeg, maar daarvoor, zo herinner ik me was het C385.
De boerderij lag aan het westzijde van het dorp, nu Cazemiershof geheten, van de ijsbaan gescheiden door de Oldebertweg, die vroeger Feithsweg en daarvoor Fabrieksweg of –ree werd genoemd. De laatste naam had uiteraard met de Lijempf melkfabriek te maken.
Het verhaal over het huis, Hoofdstraat 16 te Tolbert door Froukje Ottema Turksema.
Mijn schoonouders woonden in het begin van hun huwelijk aan het Hoogstraatje te Tolbert. Op een dag in het jaar 1936 vertelde Sander Heys, postbode en vader/schoonvader van mijn schoonouders, dat het huis aan de Hoofdstraat toen met adres C 329 te huur kwam. Toen ze hoorden wat voor huur ze moesten betalen schrokken ze, en zeiden: "maar pa, dat is veel te hoog voor ons, dat kunnen we nooit betalen". "Jullie kunnen er toch wat textiel bij verkopen", zei opa Heys. Hij kwam op dat idee, omdat mijn schoonvader daar al enige ervaring mee had. En zo gingen Hendrik en Anneke Ottema in 1936 met hun kinderen Abel en Grietje aan de Hoofdstraat wonen. Sander was er nog niet, die is later in 1946 geboren. Ze leenden f 1.000,-- gulden van Sander Heys om een goederenvoorraad te kopen. In het huis, voordat zij daar kwamen wonen, woonden Piet de Vries en Fetje. Piet was werkzaam bij Drukkerij Bronsema in Leek en in het pand was toen al een klein winkeltje met boeken van Bronsema. Deze mensen hadden veel omgang met Slager R. Berghuis. De textiel werd opgerold en in de vakken gelegd, zodat het wat voller toonde. Hendrik Ottema was tevens postbode, maar een heel andere postbode dan nu. Zo had hij soms veel contant geld bij zich als de A.O.W. uitbetaald moest worden. Ook vulde hij voor mensen formulieren in, die dat zelf niet konden doen.
Hij had vaste koffiehuisjes, en knipte bij een oude man, die wegens ziekte niet naar de kapper kon gaan, gratis zijn haar. Dat leverde dan natuurlijk ook weer een klant op. In het jaar 1947 ging het zo goed dat ze het huis hebben gekocht.
Dat vond Sander Heys prachtig, hij kwam dan ook iedere dag een kort bezoekje afleggen. Deze man heb ik leren kennen als een altijd opgewekte en vriendelijke man. Hij zat vol met grapjes. Maar jammer genoeg kwamen er problemen, mijn schoonmoeder kreeg moeilijkheden met het lopen. Ze had erg veel pijn aan haar heupen.
In de tegenwoordige tijd was dat niet een probleem geweest, dan zetten ze er een nieuwe heup in. Er moest een oplossing gezocht worden. Wij zijn toen overeengekomen, dat wij het huis en de goederenvoorraad gingen kopen. Mijn schoonouders hebben toen een nieuw huis laten bouwen aan de Hoofdstraat 39 waar Sander anno 2010 nog woont.
Jan Bos geboren in 1876 bracht zijn jeugd door aan de Carolieweg. Zijn vader Jacob Bos was daar boer, maar Jan voelde niets voor het boerenbedrijf, hij wilde smid worden. Bos werd dan ook smidsknecht bij Jan Smeda te Eibertsburen. In die tijd rond 1900 betekende
Het huis is waarschijnlijk gebouwd in 1886 door Albert Barkhuis en zijn vrouw Aaltje Heddes Cazemier. In 1920 werd het eigendom van Barbara Barkhuis (1868), die er gewoond heeft tot 1939 en er daarna een dubbele woning van maakte, die ze verhuurde aan verschillende families. In nr 7 heeft Berend Groeneveld, koster van de Hervormde Kerk in Tolbert, gewoond met zijn gezin, daarna de families Hylkema enWillem Dijkstra. Lammert Oldenburger heeft van 1945 tot 1949 op nummer 9 gewoond. In 1949 werd het huis gekocht door Jacob Otter.
Van 1949 tot 1963 woonden Jacob Otter sr. en zijn vrouw Jantje Pops op nr 7 en Jacob jr. (1923) getrouwd in juli 1948 met Jacoba Scheeringa (1928) op nr 9. (tot 2004) De kinderen van het echtpaar zoon Jacob (1949) en dochter Ietje (1953) zijn in dit huis geboren.
Sinds 2004 zijn Geert Posthumus en zijn vrouw Aafke Copinga eigenaars en bewoners van het huis.
9356 AT Tolbert
Email:Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.Bankgegevens voor giften en donaties
Naam: St. Oudheidkamer Fredewalda
IBAN: NL77 RABO 0335 1800 35
BIC: RABONL2U
De stichting heeft een ANBI-status.
Openingstijden
Januari tot december op
Zaterdag: 13:30-17:00 uur
Entree: 3,50 euro
Kinderen t/m 12 jaar gratis
Gehele jaar groepen op afspraak: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
of met contactformulier