Oprichting
FREDEWALDA
Stichting Oudheidkamer Fredewalda is ontstaan omdat ook in Tolbert het Jorwerd-effect werd gevoeld. De bakker, de smid, de kapper, ze stopten ermee. Dan verdween de vaak zeer oude inventaris van het bedrijf naar elders of raakte zoek. Geen goeie zaak.
Er moest een instantie komen die zorg kon dragen voor het cultureel erfgoed van Tolbert in de breedste zin van het woord.
Stichting Oudheidkamer Fredewalda werd in 1994 opgericht. In de doelstelling kwam te staan dat Fredewalda zorg moet dragen voor het cultureel erfgoed van Tolbert en dat het verzamelde erfgoed tentoongesteld moet worden, het liefst in een historisch pand in de kern van het oude dorp.
Voorwaar geen geringe opdracht !
Fredewalda begreep heel goed dat de formule voor haar permanente expositie ‘bijzonder’ zou moeten zijn. Er waren in de regio immers al een paar kleine musea met interessante kijk-collecties. Bovendien begreep Fredewalda dat het cultureel erfgoed van een dorp meer is dan een verzameling voorwerpen.
Het idee ontstond om een maquette te maken van Tolbert anno 1900-1930. Deze maquette is het uitgangspunt om de geschiedenis van het dorp en de streek te kunnen vertellen. Daarbij verzamelt Fredewalda foto’s, boeken, documenten, gegevens over de huizen en de bewoners en voorwerpen en goederen. Bovendien worden er bij de panden filmpjes gemaakt waarin oude Tolberters vertellen over het leven in hun dorp.
Middels de maquette wordt het leven van alle dag van de hedendaagse geschiedenis driedimensionaal in beeld gebracht.
De naam Fredewalda
De naam 'Fredewalda' is een oude naam van de streek Vredewold, waarvan Tolbert het oudste dorp is (’t Oldebert) 1000 jaar geleden. De keus van de naam geeft aan dat Stichting Oudheidkamer Fredewalda zich niet alleen bezig houdt met de geschiedenis van Tolbert, maar van de hele streek. Tolbert ligt 15 km ten zuidwesten van Groningen aan de A7 tussen Groningen en Drachten.