Tolbert

IJsvereniging Tolbert

In de winter van 2008/2009 kon er dan eindelijk weer geschaatst worden op de ijsbaan van Tolbert.  De ijsbaan is in 1912 gekocht door de IJsvereniging Tolbert. De IJsvereniging is in 1911 ontstaan door het samengaan van De IJsvlakte en De IJsclub en is één van de oudste verenigingen van Tolbert. De leden van het eerste bestuur waren de heren W. de Boer, J. Pik, R. Boonstra, W. Meek, J. Siersma en E. Waterbolk. Voordat de ijsbaan in het bezit van de IJsvereniging was, vonden de wedstrijden op de Tolbertervaart plaats.

Lees meer

Fredewalda

Herkomst naam Fredewalda

De naam Tolbert komt voor het eerst in de 15e eeuwse archivalia voor.

In het Munsterse dekenaatregister wordt het Antiqua Berth genoemd. Omstreeks het jaar 1000 staat de naam Fredewalda opgetekend in het goederenregister van de abdij Werden-aan-de-Ruhr in Duitsland en moet het dorp deel hebben uitgemaakt van een Friese nederzetting. De Friezen koloniseerden namelijk in die tijd ook in Drenthe en NW-Overijssel. In de 16e eeuw werd in Vredewold nog Fries gesproken.

De vermelding van Fredewalde (Vredewold) kan betekenen, dat er in Vredewold nog geen dorpen waren of dat het ene dorp Vredewold heette. Dit ene dorp moet het tegenwoordige Tolbert zijn, dat zich omstreeks 1000 heeft uitgestrekt van Nuis tot de Midwolder grens en waarvan de kerk waarschijnlijk stond waar thans de Tolberter kerk staat. Dit kan worden afgeleid uit de namen Tolbert (oude buurt) en Niebert (nieuwe buurt). Deze kerk dateert uit de 12e eeuw.

Lees meer

Fredewalda

Het is Winter

Tekst: Harm Wierenga Mzn. Foto: Fam. Cazemier

Het is winter en dat is Groot Nieuws tegenwoordig! Daarom wat Oud Nieuws

Aan de ijsbaan in de jaren vijftig van de vorige eeuw heb ik heel goede herinneringen. Altijd met je jeugdvrienden op de iesboan scheuveln. Korte Baan wedstrijden kijken met Oom Jan (Venema de makelaar) aan de microfoon als omroeper. Aan het eind van de baan iemand van het bestuur met touw om de rondrijdende schaatsers tegen te houden als de kortebaanrenners na de rit moesten uitlopen. Met een lange stok aan de laatste lantaarnpaal werd aangegeven of links of rechts had gewonnen. Soms was het zo mistig dat je dat niet kon zien. De toegang tot de baan vanuit de Holm, waar wij woonden, ging voor ons nooit door de officiële ingang, maar tussen Atze Meek en Pompstra door over het prikkeldraad.

Lees meer

OUD winter NIEUWS uit 1963 Henk Ottema vertelt

Toen in 1963 onder barre weersomstandigheden de 12e Friese Elfstedentocht werd verreden bevond zich onder de deelnemers de 19-jarige Henk Ottema uit Tolbert

Henk was op jeugdige leeftijd al aangestoken door de schaatsbacil. Op de Tolberter ijsbaan was hij al gauw al zijn leeftijdgenoten op de smalle ijzers de baas. Bij hem rijpte toen het plan om ooit in zijn leven de Elfstedentocht te volbrengen. Het werd als het ware een obsessie en na lang wachten en hopen was het op de 18e januari 1963 zover. Op die dag werd het sprookje van Henk Ottema werkelijkheid.

Lees meer

Elfstedentocht en Bouwvakbeurs op vrijdag 18 januari 1963

Tekst: Geert Braam. Foto: Archief Henk Ottema

henk_ottema_elfstedentocht_1963_600

Een groep jonge jongens van de Technische school ( in de volksmond ambachtsschool) uit Leek ging al voor dag en dauw (dus solidair met de Elfstedentochtrijders) de deur uit om naar de Bouwvakbeurs in Zuidlaren te gaan. Het was een select groepje tweede en derdeklas leerlingen (aspirant schilders en jongens die het timmervak leerden) en die nauw verwant waren met de bouwwereld. Er was die dag een excursie georganiseerd naar de bovenvermelde beurs en ook zouden we een rondleiding krijgen bij Nove Board in Hoogezand , om daarna een houtzagerij in Wildervank te gaan bezoeken. De jongens hadden zich er op verheugd, maar bij de voorbereidingen wisten ze nog niet dat op die dag de spraakmakende Elfstedentocht gereden zou worden.

Lees meer

Fredewalda

Volg ons op

Of meld je aan voor onze

Nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van de activiteiten in de CazemierBoerderij.

St. Oudheidkamer Fredewalda heeft een ANBI-status:

ANBI kleur
  • Dorpshuis / Zalenverhuur

  • Beheer

    Stichting CazemierBoerderij

    Adres

    Hoofdstraat 27

    9356 AT Tolbert

    Tel.:

    0594-51 24 48 -/- 06-2130 6480

    Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

    www.cazemierboerderij.nl

    Museum / oudheidkamer

    Adres

    Hoofdstraat 27

    9356 AT Tolbert

    Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

    Bankgegevens voor giften en donaties

    Naam: St. Oudheidkamer Fredewalda

    IBAN: NL77 RABO 0335 1800 35

    BIC: RABONL2U

    De stichting heeft een ANBI-status.

    Openingstijden

    Januari tot december op
    Zaterdag: 13:30-17:00 uur

    Entree: 3,50 euro
    Kinderen t/m 12 jaar gratis

    Gehele jaar groepen op afspraak: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
    of met contactformulier