Fredewalda en haar vrijwilligers

Omdat de activiteiten van Fredewalda zijn overgedragen aan Stichting CazemierBoerderij, vallen de vrijwilligers met ingang van 01 januari 2020 ook onder deze stichting. Waar in onderstaande tekst Fredewalda staat vermeld kan dehalve ook CazemierBoerderij worden gelezen.

Stichting Oudheidkamer Fredewalda kan gezien worden als een bedrijf. Er is een bestuur, dat bestaat uit mensen die gekozen zijn om hun specifieke achtergrond, deskundigheid en hun netwerk. Zij zetten zij zich in om de doelstelling van Fredewalda waar te maken en bepalen het beleid. De plannen die hieruit voortvloeien, moeten worden uitgevoerd.

Het bestuur kan echter niet zonder de hulp van mensen die eveneens met hun deskundigheid enthousiast mee willen helpen om vorm te geven aan de activiteiten van Fredewalda.Het inzetten van vrijwilligers is begonnen bij het maken van de maquette van Tolbert anno 1900-1930. Om alle gegevens van de te bouwen huizen en objecten boven water te krijgen, werd een Bouwcommissie in het leven geroepen. Deze commissie heeft de klus geklaard.
De Kadasteronderzoek commissie had inmiddels vanaf 1830 de eigenaren van de panden opgeleverd. De behoefte om uit te zoeken wie er in de huisjes hadden gewoond, resulteerde in de Bewonersonderzoek commissie. Vanaf 1830 worden de gegevens verzameld en uitgewerkt. Aan dit onderzoek wordt nog steeds gewerkt. Toen werd het Oral History project bedacht: korte filmpjes maken bij de huisjes, mensen interviewen die er gewoond en gewerkt hebben. Ook dit is een never ending story. Bij de huizen hoort “Het verhaal van het huis”. De bewoningsgeschiedenis in woord en beeld wordt door een groep mensen per object verzameld en verwerkt tot een leesbaar stuk dat gevoegd wordt bij het bewonersoverzicht.


Daarnaast moeten het aangeboden Erfgoed opgeborgen en gearchiveerd worden. Een aparte Fotodienst zorgt voor het opslaan van oude foto’s en voor het maken van foto’s van veranderingen in het dorp.  De verzameling rouwkaarten moet worden beheerd. De knipseldienst houdt bij wat er over Tolbert in de media verschijnt. De Activiteiten commissie treedt op als er een bijzondere tentoonstelling en andere activiteiten worden georganiseerd. De PR commissie onderhoudt het contact met de media en geeft twee keer per jaar de nieuwsbrief Oud/Nieuws uit. Ook valt de website van Fredewalda onder de verantwoordelijkheid van deze commissie.
Bovendien staan er zo’n vijfentwintig mensen op de medewerkerslijst van Fredewalda, die breed inzetbaar zijn. Ze bemensen de tentoonstellingen, leiden rond en staan op culturele markten.

Opgeteld bestaat de groep die zich op vrijwillige basis inzet voor het werk van Fredewalda uit meer dan vijftig personen.

FREDEWALDA IS BLIJ MET HAAR VRIJWILLIGERS

Fredewalda is altijd blij met nieuwe vrijwilligers. Personen die veel van de geschiedenis van Tolbert weten, of hier onderzoek naar willen doen, personen die goed kunnen schrijven, personen die een interview kunnen afnemen, of die gewoon enthousiast bezig willen zijn met de geschiedenis van Tolbert. Ook zoeken we mensen die goed met een computer en internet kunnen omgaan.

Nieuwe vrijwilligers kunnen zich melden via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of bij het secretariaat van Fredewalda.

E 14 (p06v02) Vrijwilligers 640

Fredewalda

Volg ons op

Of meld je aan voor onze

Nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van de activiteiten in de CazemierBoerderij.

St. Oudheidkamer Fredewalda heeft een ANBI-status:

ANBI kleur
 • Dorpshuis / Zalenverhuur

 • Beheer

  Stichting CazemierBoerderij

  Adres

  Hoofdstraat 27

  9356 AT Tolbert

  Tel.:

  0594-51 24 48 -/- 06-2130 6480

  Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  www.cazemierboerderij.nl

  Museum / oudheidkamer

  Adres

  Hoofdstraat 27

  9356 AT Tolbert

  Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  Bankgegevens voor giften en donaties

  Naam: St. Oudheidkamer Fredewalda

  IBAN: NL77 RABO 0335 1800 35

  BIC: RABONL2U

  De stichting heeft een ANBI-status.

  Openingstijden

  Januari tot december op
  Zaterdag: 13:30-17:00 uur

  Entree: 3,50 euro
  Kinderen t/m 12 jaar gratis

  Gehele jaar groepen op afspraak: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  of met contactformulier