FREDEWALDA OPENT SEIZOEN MET UNIEKE EXPOSITIE ‘VAN HOUTEN’S CACAO’
Fredewalda gaat zaterdag 4 april a.s. aan haar tweede museumseizoen beginnen.
Naast de bestaande permanente expositie ‘Wonen en werken in Tolbert’ rond de schitterende maquette van Tolbert anno 1926, is er daarnaast een heel interessante tijdelijke expositie ingericht.
Met de achterliggende gedachte om dorpsgenoten met een bijzondere verzameling of beeldend kunstenaars uit eigen dorp , een ‘etalage’ te bieden voor hun collectie/kunstwerken, heeft Fredewalda dorpsgenoot Rikus van Houten uitgenodigd voor de eerste bijzondere expositie in 2015: ‘Van Houten’s cacao.’
Als 9 jarig jongetje kocht hij zijn eerst blikje, omdat zijn achternaam er opstond. Inmiddels omvat de collectie meer dan duizend items. Doosjes, blikken, affiches, serviesgoed, prachtig gedecoreerd door beroemde kunstenaars, waaronder Stefan Schlesinger.
Bijzondere bijkomstigheid: het is dit jaar 200 jaar geleden dat Casparus van Houten zijn fabriek in Amsterdam begon.
Burgemeester B. Hoekstra zal deze unieke expositie op zaterdag 4 april openen.
zie ook het fotoalbum
Extra informatie
TWEEHONDERD JAAR VAN HOUTEN’S CACAO
In 1815 is Casparus van Houten begonnen met een chocoladefabriekje aan de Prinsengracht in Amsterdam. Het product was niet echt lekker. In 1828 deed van Houten een belangrijke uitvinding waardoor het gebruik van chocola een grote vlucht nam. Het vet werd uit de cacaomassa geperst, waarna de massa o.m. werd bewerkt met alkalische zouten. Het resultaat, een cacaopoeder dat heel goed oplosbaar en voortreffelijk van smaak was, werd de basis voor heerlijke chocoladeproducten. Het bedrijf, dat naar Weesp was verplaatst, groeide enorm. Van Houten ging exporteren naar het buitenland. Een wereldwijde reclamecampagne zorgde voor een steeds groeiende omzet.Beroemde kunstenaars maakten het ontwerp voor de affiches en verpakkingen van de chocola. Heel bekend is het ronde logo met de schuine letters vH, een ontwerp van Stefan Schlezinger.
In 1901 werkten er meer dan 1000 man in de gemoderniseerde fabriek. In Weesp werd een aparte wijk met 550 woningen gebouwd voor de huisvesting van het personeel. Van Houten’s cacao is in 1972 verkocht en de fabriek in Weesp werd gesloten. Anno 2015 is ‘Van Houten’s cacao’ geïntegreerd in de Barry Calleboutgroep, de grootste chocoladeproducent ter wereld. Het hoofdkantoor is gevestigd in Zürich, Zwitserland.
bron afbeeldingen: wikimedia