Moet kunnen – Herman Pleij over identiteit

profielfoto 800Op zondagmiddag 18 maart, de laatste dag van de Boekenweek, is Herman Pleij te gast in de CazemierBoerderij te Tolbert. Op uitnodiging van Stichting Oudheidkamer Fredewalda en Boekhandel Daan Nijman (Roden) zal de emeritus-hoogleraar middeleeuwse letterkunde en tv-personality ingaan op het zeer actuele onderwerp ‘Identiteit’. Dit mede naar aanleiding van zijn boeken "Moet kunnen" en "Moet nog steeds kunnen".

Wij Nederlanders worden door buitenlanders vaak gezien als lomp, direct, gierig, bot en betweterig. Terwijl wij onszelf liever zien als tolerant, gewoon, gezellig, recht voor zijn raap en zuinig. Twee zijden van dezelfde medaille? Ook menen wij Nederlanders dat we ieder uniek zijn en volstrekt individualistisch opereren. Niets is minder waar. Al meer dan vijf eeuwen is ons land ongekend welvarend - mede dankzij de zogeheten horizontale samenleving, die eenieder uitnodigt het zijne van alles te zeggen. Daardoor zijn we uitermate bedreven geraakt in het bereiken van compromissen en draagvlakken. Maar komt dit nu voort uit onze nederzettingsgeschiedenis of zijn ze door ons gecreëerd? Is hier sprake van een nationale identiteit - traag bestuur, veel regels, het ontduiken van verantwoordelijkheid en de managementcultuur? En in hoeverre bedreigt die gedragsvorm ons welvaartsmodel? En zijn er ook grote regionale verschillen in die identiteit?

De lezing van Herman Pleij heeft plaats op zondag 18 maart om 14:30 uur in de CazemierBoerderij, Hoofdstraat 27 te Tolbert. De entree bedraagt € 10,- inclusief koffie/thee. Toegangskaarten zijn verkrijgbaar bij Boekhandel Daan Nijman in Roden en bij Kapsalon Hair & Beauty in Tolbert.

 

Fredewalda

Volg ons op

Of meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de activiteiten in de CazemierBoerderij

 • Dorpshuis

 • Contact

  Adres

  Hoofdstraat 27

  9356AT, Tolbert

  Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  Bankgegevens

  Naam: St. Oudheidkamer Fredewalda

  IBAN :NL77RABO0335180035

  BIC:RABONL2U

  Openingstijden

  April tot November op
  Zaterdag en zondag:
  13:30-17:00 uur

  Entree: 3,00 euro
  Kinderen t/m 12 jaar gratis

  Gehele jaar groepen op afspraak: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.