Lezing over de Friese Nassaus

Opnieuw geweldige spreker in de CazemierBoerderij

Bearn Bilker 120Op zondag 14 oktober om 14:30 uur houdt Bearn Bilker, burgemeester van Kollumerland, een lezing over de Friese Nassaus in de CazemierBoerderij, Hoofdstraat 27 te Tolbert.

Leeuwarden is dit jaar de Culturele hoofdstad van Europa. Maar de Friese hoofdstad is ook nationaal in een bepaald opzicht belangrijk. Leeuwarden heeft historische banden met het huis van Oranje en is de bakermat van het Nederlands koningshuis.

Willem Frederik van Nassau RP P 1937 1432 800De Friese Stadhouder Willem Frederik van Nassau blijkt hierin een sleutelrol te vervullen. Stadhouder. Hoe zat het ook alweer met die stadhouders? Daar weet Bearn Bilker alles van.

De heer Bilker mag zich een Oranjekenner bij uitstek noemen. Hij vertelt over de Friese Nassaus en de Hollandse Oranjes. Waarom bestond er naast de Oranjes een tak van de familie Nassau die over het Noorden (Het gewest Friesland, Groningen en Drenthe) regeerde?

Stilgestaan wordt bij enkele bekende stadhouders, zoals Willem Lodewijk, Willem Frederik en Johan Willem Friso, maar zeker ook bij hun vrouwen: Anna van Oranje, Albertine Agnes en Maria Louise van Hessen-Kassel (Marijke Meu, afb. rechts)Maria Louisa van Hessen Kassel Rijksmuseum SK A 885. Zij zijn de redding geweest van het Huis Oranje.

Burgemeester Bilker is een enthousiast verteller. Hij publiceert regelmatig over het Koninklijk Huis, is kenner van Europese vorstenhuizen en is regelmatig te gast in radio- en televisieprogramma’s.
Entree: € 5,- incl. kopje koffie/thee.
zie ook: Over de historische band van Leeuwarden met het huis Oranje-Nassau

 

Fredewalda

Volg ons op

Of meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de activiteiten in de CazemierBoerderij

 • Dorpshuis

 • Contact

  Adres

  Hoofdstraat 27

  9356AT, Tolbert

  Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  Bankgegevens

  Naam: St. Oudheidkamer Fredewalda

  IBAN :NL77RABO0335180035

  BIC:RABONL2U

  Openingstijden

  April tot November op
  Zaterdag en zondag:
  13:30-17:00 uur

  Entree: 3,00 euro
  Kinderen t/m 12 jaar gratis

  Gehele jaar groepen op afspraak: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.