DE FRIESE NASSAUS TOT LEVEN GEBRACHT DOOR BEARN BILKER

Friese Nasaus1 800Een interessant stukje vaderlandse geschiedenis kwam voorbij tijdens de lezing die Bearn Bilker, burgemeester van Kollumerland, hield in de CazemierBoerderij op zondag 14 oktober. Buiten was het 24 graden, onvoorstelbaar, maar de geïnteresseerden in de materie rond de Friese Nassaus negeerden het mooie weer en luisterden ademloos naar het prachtige verhaal van deze Oranje-Nassau kenner.

Het thema sloot naadloos aan bij de grote expositie ‘Tachtig jaar oorlog’ in het Rijksmuseum. Immers ging het over de Friese Stadhouders die in naam van de Spaanse koning Philips II Friesland en Groningen regeerden én tegen hem in opstand kwamen tijdens de Tachtig jarige Oorlog. Van de eerste stadhouder Willem Lodewijk (neef van prins Willem van Oranje), via Ernst Casimir, Hendrik Casimir, Willem Frederik, Hendrik Casimir, prins Johan Willem Friso tot en met de zevende Stadhouder van de noordelijke gewesten, prins Willem Carel Hendrik Friso, die vervolgens de eerste Stadhouder werd van de Verenigde Nederlanden: Willem de Vijfde. Ons koningshuis stamt rechtstreeks af van deze man. De Friese tak had het huis van Oranje-Nassau gered. Bijzonder was het kijkje dat Bilker zijn publiek bood in de dagboeken van Willem Frederik: Een prachtig beeld van het ‘hofleven’ in Leeuwarden en het karakter van deze Stadhouder.
De vrouwen van de Stadhouders kwamen ook ruimschoots in beeld. De meest interessante was Maria Louise prinses van Hessen Kassel bekend als Marijke Meu. Maar dát, zo zei Bearn Bilker, is een verhaal apart. Daarover kan hij nóg wel eens een middag komen vertellen. En met deze cliffhanger werd de zeer interessante middag besloten.

Friese Nasaus2 800

Fredewalda

Volg ons op

Of meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de activiteiten in de CazemierBoerderij

 • Dorpshuis

 • Contact

  Adres

  Hoofdstraat 27

  9356AT, Tolbert

  Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  Bankgegevens

  Naam: St. Oudheidkamer Fredewalda

  IBAN :NL77RABO0335180035

  BIC:RABONL2U

  Openingstijden

  April tot November op
  Zaterdag en zondag:
  13:30-17:00 uur

  Entree: 3,00 euro
  Kinderen t/m 12 jaar gratis

  Gehele jaar groepen op afspraak: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.