DE VRIENDEN VAN HET OUDE FRUIT ONTDEKKEN NIEUWE ‘OUDE RASSEN’

IMG 3333 800Het rook heerlijk in de CazemierBoerderij zaterdag 30 september. Een frisse geur van vers fruit kwam je tegemoet. Het was een prachtig gezicht,de show van al die verschillende soorten appels en peren van zeer oude rassen. Het is een wonder dat ze nog altijd bestaan; sommige rassen zijn wel vier honderd jaar oud.

IMG 3340 800Het team van de ‘Vrienden van het oude fruit’ was deze dag aanwezig om zo mogelijk verloren gegane rassen te ontdekken bij het determineren van aangeboden onbekend fruit. Eén van de aangeboden zoete appels bleek de ‘Grieze Kraai’ te zijn. In de volksmond zo genoemd in de omgeving van Onstwedde. De officiële naam is ‘Zoete Ermgaard’. Om het ras te behouden voor de toekomst volgde vaak het advies om de (oude)vruchtboom van de ondergang te redden door hem te enten. En dat kon je zaterdag ook leren.

IMG 3343 800Het was een gezellige drukte in de boerderij. De imker vertelde enthousiast over zijn bijen en verkocht verrukkelijke honing. Ook erg lekker was de appelsoep, waarvan menigeen met enige reserve proefde, maar daarna mét het recept de deur uit ging.

De kinderen konden een lampion snijden uit een voederbiet. De resultaten waren erg mooi. De voederbieten kwamen uit de moestuin van de CazemierBoerderij. Kruiwagens vol………………

IMG 3337 800 IMG 3348 800