De Fakkel brandde in Tolbert
Hoe vier je 25 jaar Oudheidkamer Fredewalda? Belicht je bekende of iets minder bekende onderwerpen, of kies je voor iets totaal anders? Met een overzichtstentoonstelling op zolder (die de rest van het seizoen nog te bezichtigen is), is het werk van Fredewalda in de achterliggende periode mooi uitgebeeld.
Daarnaast zoek je naar iets, wat typisch Tolbert is, maar waar weinig mensen weet (meer) van hebben. Gaandeweg kwam het leven en werken van Wytze Keuning in beeld: onderwijzer en schrijver, geboren in Tolbert en met een interessant gedachtegoed.
We kenden immers de in de oorlogsjaren verschenen streekroman "De Fakkel", waarin de beschreven gebeurtenissen zich in Tolbert afspeelden en de personages voor velen herkenbaar terug te leiden waren. Bestuur en activiteitencommissie schaarden zich achter het idee, dat met dat gegeven iets kon worden georganiseerd. Allerlei activiteiten rond Keuning en zijn familie werden opgetuigd: de Keuning-dag met onthulling van een plaquette aan zijn geboortehuis, de heruitgave van het boek, een mooie expositie in het voorhuis, een bustocht door Noord-Groningen met herinneringen aan markante leden van de Keuning-familie...
Piet de Vries kreeg daarbij het idee, om het verhaal van "De Fakkel" om te zetten in een theaterstuk, dat zich voor de CazemierBoerderij moest afspelen. Aafke Hoek en hij zetten zich aan het schrijven, zochten spelers, wierven sponsors, belden achter rekwisieten aan (tot de dorsmachine van Johannes Rozema aan toe), kortom: er volgde een langdurig en voor velen zorgvuldig geheim gehouden proces, waarvan het resultaat op 22 en 23 juni te zien was.
Onder schitterende weersomstandigheden bezochten in totaal rond de 400 bezoekers één van de drie voorstellingen. Afgaande op het applaus en het feit dat er af en toe een traantje weggepinkt moest worden, waren velen geboeid en zelfs geraakt door het dramatische verhaal en de manier waarop het, toch ook met humor, voor het voetlicht werd gebracht.
Piet en Aafke, spelers van de Rederijkerskamer Vredewold, vertellers van Kom op Verhoal en allerlei figuranten en medewerkers voor en achter de schermen hadden eer van hun werk en Fredewalda kon een gedenkwaardige activiteit aan haar geschiedenis toevoegen.
Wie het verhaal van dit indrukwekkende theaterstuk nog eens wil lezen: het boek De Fakkel is te koop tijdens de openingsuren van het museum op zaterdag en zondag van 13:30 tot 17:00 uur. Het kost € 19.95.