Fredewaldamiddag op 19 april 2008 in de Postwagen

In verband met de expositie "De hof rondom de "kerk van Tolbert", die Fredewalda samen met de Plaatselijke Commissie kerk Tolbert georganiseerd had, stond deze middag in het teken van Begraven en Rouw.

Na een boeiende lezing over dit onderwerp door Marina van der Ploeg, keken de aanwezigen op deze Fredewaldamiddag naar de film "Dood gewoon" van Tjerk Bekius, waarin de verschillende onderdelen in de expositie werden toegelicht. Daarna werd een bezoek aan de tentoonstelling in de mooie oude kerk van Tolbert gebracht.fredewalda-expo-rouw-hof-van-tolbert-005

De tentoonstelling "De hof rondom de kerk van Tolbert" was breed opgezet. De renovatie van het kerkhof was in beeld gebracht middels een groot aantal prachtige foto's, gemaakt door Gerdien en Herman Ruitenberg.

De namencommissie van Fredewalda had de 40 grafstenen die rondom de kerk van Tolbert staan, beschreven en de namen van de overledenen en hun nazaten achterhaald. Naar 4 overleden personen, alle begraven tussen 1812 en 1887, vond een diepgaand onderzoek plaats, dat werd gedaan door Jeannette Davies en Siemon en Tiny Boetje.

p4250051Stoffer Frieso, die voor Fredewalda de verzameling rouwkaarten beheert, selecteerde een 50 tal rouwbrieven uit de collectie van 800. Iedere rouwbrief vertelt iets bijzonders over de persoon en de uitvoering van het overlijdensbericht.
De collectie rouwvoorwerpen en rouwkleding, die in bruikleen werd afgestaan door een 35 tal particulieren en 1 museum, was op een speelse manier tentoongesteld en van interessante informatie voorzien door Anneke Dijkstra en Greet Atsma.
Ter vervolmaking van het geheel hadden Ietje Mantingh en Karin Lanenga prachtig bloemwerk gemaakt, waarin rouwsymbolen waren verwerkt.
De reacties van de bezoekers van de Fredewaldamiddag waren uitbundig. "Wat een prachtige tentoonstelling!" Een kleine 700 mensen hebben de tentoonstelling bezocht.

 

GRAFPAAL

Het topstuk van de expositie "De hof rondom de kerk van Tolbert" was ongetwijfeld een houten grafpaal uit 1876.
Het is een wonder dat deze houten paal bewaard is gebleven, omdat houten grafmonumenten na 50-60 jaar omvielen door verrotting en werden weggegooid.
Het is de grafpaal van Siemen Gerrits Cazemier die op 8 jarige leeftijd overleed in 1876.
Waarschijnlijk is deze paal rond 1940 door zijn jongere broer Popke Gerrits Cazemier , destijds Kerkvoogd te Tolbert, gered en opgeborgen in de boerderij, waar Siemen Gerrits Cazemier geboren was: Hoofdstraat 27 Tolbert.
Hilco Smilda en René Meek, de technische dienst van Fredewalda , hadden een mooi grafje rond dit unieke object gemaakt.

FREDEWALDA KRIJGT HAMERBIJL

hamerbijl-dijkstra041( uit de Enkelgrafcultuur ca. 2800-2400 jaar voor Chr.)
In 1953 toog boer Jan de Jong (Noorderweg 18 Tolbert) met zijn zoons
Roel en Wietse het land in om te "riggelen". Ze gingen naar het land in de Tolberter Petten dat de "de trije ekkers" heette. In de zachte ondergrond van de zandrug die daar ligt, was het inslaan van de palen niet moeilijk.fredewalda-expo-rouw-hof-van-tolbert-035 Tot de Jong op iets hards stuitte. Er kwam een voorwerp tevoorschijn, dat na onderzoek door een deskundige van het Groninger Museum, een hamerbijl bleek te zijn.
De hamerbijl kwam in de la van het dressoir, maakte verschillende verhuizingen mee en belandde tenslotte bij Wietse de Jong.
2008. Wietse vond dat het nu tijd werd om dit bijzondere voorwerp aan Fredewalda te schenken. Op de Fredewaldamiddag dd 19 april 2008 heeft hij de bijzondere hamerbijl aan Fredewalda overgedragen. Dank!
Hamerbijl. Het voorwerp is gemaakt van een harde steensoort, waarschijnlijk gabbro.
In de enkelgrafcultuur werden sommige overledenen begraven onder een grafheuvel, andere in vlakgraven.. Ze kregen als grafgift een aardewerken beker mee. Ook een hamerbijl kon tot de grafinventaris behoren. We mogen aannemen dat op de vindplaats ooit een graf(heuvel) heeft gelegen.

Fredewalda

Volg ons op

Of meld je aan voor onze Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de activiteiten in de CazemierBoerderij

  • Dorpshuis

  • Het Dorpshuis is per 01 januari 2020 overgegaan in Stichting CazemierBoerderij.

    Adres

    Hoofdstraat 27

    9356AT, Tolbert

    Tel.: 0594-512448

    Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

    www.cazemierboerderij.nl

    Contact

    Adres

    Hoofdstraat 27

    9356AT, Tolbert

    Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

    Bankgegevens

    Naam: St. Oudheidkamer Fredewalda

    IBAN :NL77RABO0335180035

    BIC:RABONL2U

    Openingstijden

    Januari tot december op
    Zaterdag: 13:30-17:00 uur

    Entree: 3,50 euro
    Kinderen t/m 12 jaar gratis

    Gehele jaar groepen op afspraak: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
    of met contactformulier