Fredewalda

Fredewaldamiddag over cafés en kroegen in Tolbert

Zaterdag 9 april 2011 .

Voorafgaand aan het onderwerp van deze middag, werden de aanwezige " vrienden van Fredewalda" verrast met een filmpje, waarin een tocht werd gemaakt door de Fredewalda-boerderij, Hoofdstraat 27 te Tolbert, die op dit moment gerestaureerd wordt.
Simon Riepma nam de kijkers mee en deed verslag van de vorderingen.  Deze zijn ook te volgen op  www.fredewaldaboerderij.nl

 

"Ach vaderlief, toe drink niet meer" .
Zo rond 1850 werd in Nederland vreselijk veel gedronken. De overheid moest ingrijpen om het drankmisbruik aan banden te leggen. De eerste drankwet kwam in 1881 tot stand . In de wet werd onder meer het aantal "dranklokalen" per gemeente geregeld . De Geheelonthouding werd een volksbeweging.
In Tolbert waren ooit acht tot tien cafés, kroegen of tapperijen. Daarnaast misschien een even groot aantal stille "knippen". Nu heeft Tolbert nog twee cafés: de Postwagen en de Koetsier.
Tjerk Bekius had weer een prachtige film gemaakt getiteld "KROEGenTOCHT" , waarin een markante wandelaar, schitterend gespeeld door Piet de Vries, de plaatsen aandoet waar ooit de cafés geweest zijn. Hierbij kwam een schat aan informatie los over cafés en kasteleins en het leven in en om de kroeg in vroeger tijden.
Daarna kwamen de verhalenvertellers aan bod om hun herinneringen aan de cafés in Tolbert met het publiek te delen. De oudste vertelster, in Gronings kostuum, was Catrien Veeze-Postmus (92)
Haar verhaal begon in 1934 toen ze naar de jaarvergadering van het Groene Kruis ging in café De Unie ( Hoofdstraat 8, in 1956 afgebroken.) Na de vergadering was er een beroemde conferencier en bal na .
Roel Akker , zoon van "Steven en Antje", voorheen café Akker Hoofdstaat 57, schetste het café- bezoek na de werkweek, waarbij moeder de vrouw ten tonele verscheen om haar man naar huis te sleuren. "Ach vader, niet meer............"
In het verhaal over Jacob Kats (JOB KAT) uitbater van de veenkroeg op 't Kret, herkende men de markante man, die sterke verhalen kon vertellen en een centrale plaats in 't veen innam
Henk en Reina Boerma , die opgegroeid zijn in voorheen "De Ouwe" (Anwi, de Weegschaal. De Vriendschap) Zuiderweg 5, keken terug op hun jeugd in het café, vastgelegd op film.
Tot slot kwam de wandelaar uit de film ook nog even langs met een mooi verhaal. (had hij echt een snee in zijn neus of speelde hij dat?)
Het was een zeer geslaagde middag!

Fredewalda

Volg ons op

Of meld je aan voor onze Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de activiteiten in de CazemierBoerderij

  • Dorpshuis

  • Het Dorpshuis is per 01 januari 2020 overgegaan in Stichting CazemierBoerderij.

    Adres

    Hoofdstraat 27

    9356AT, Tolbert

    Tel.: 0594-512448

    Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

    www.cazemierboerderij.nl

    Contact

    Adres

    Hoofdstraat 27

    9356AT, Tolbert

    Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

    Bankgegevens

    Naam: St. Oudheidkamer Fredewalda

    IBAN :NL77RABO0335180035

    BIC:RABONL2U

    Openingstijden

    Januari tot december op
    Zaterdag: 13:30-17:00 uur

    Entree: 3,50 euro
    Kinderen t/m 12 jaar gratis

    Gehele jaar groepen op afspraak: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
    of met contactformulier