Fredewalda

HOLMERPAD VOOR ÉÉN DAG IN ERE HERSTELD

Billie Turf Tocht “langs lang vergeten paden”

 

Op zaterdag 18 juni 2011 kunnen liefhebbers van de wandelsport langs paden in de natuur hun hart ophalen.
De Billie Turf Tocht, die dit jaar voor de vijfde keer wordt georganiseerd door Stichting Wandelsport 7huizen, gaat o.a. langs het Holmerpad! En daar is de organisatie bijzonder trots op, want er moesten wel eerst 17 aan- en omwonenden worden overtuigd van het nut van deze bijzondere wandeltocht in de prachtige natuur van het karakteristieke coulisselandschap. Dat viel niet mee, maar uiteindelijk is iedereen overstag gegaan. Het Holmerpad wordt door de omwonenden slechts voor één dag opengesteld.

Het Holmerpad , onderdeel van een oud kerkenpad tussen Tolbert en Marum van meer dan 1000 jaar oud, is een begrip in het Zuidelijk Westerkwartier. Het pad is al sinds de vijftiger jaren van de vorige eeuw niet meer in gebruik. Doordat het niet meer geschouwd werd, raakte het in verval. Van een pad is nu ook eigenlijk geen sprake meer en de mensen van Stichting Wandelsport 7huizen moeten veel werk verzetten om het begaanbaar te maken. Behalve het snoeiwerk moeten op 1200 meter Holmerpad 8 bruggetjes gebouwd worden!

Het Zuidelijk Westerkwartier moet al voor het jaar 1000 bewoond zijn geweest. Friese en Drentse kolonisten vestigden zich op de zandrug Vredewold. De woeste grond achter de boerderijen werd door de boeren ontgonnen. Door bomen te planten voor de perceelsafscheiding, ontstonden in dit gebied de zo kenmerkende “opstrekkende heerden” in het fraaie coulisselandschap.

Wie op zaterdag 18 juni 2011 de “kick” wil beleven over het meer dan 1000 jaar oude pad te wandelen, kan zich inschrijven via de website wandelenin7huizen of via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Bellen kan ook: 0594-631007.
Voorinschrijving verdient aanbeveling, dan bent u verzekerd van een uniek wandelboekje en een medaille na afloop. De afstanden die langs het Holmerpad gaan zijn die van 20, 30 en 40 km. De 10 km gaat niet langs het Holmerpad
Vorig jaar waren er 1200 deelnemers.
Meer info: www.wandelenin7huizen.nl

het holmerpad loopt ter hoogte van marthahoeve op no 7

Fredewalda

Volg ons op

Of meld je aan voor onze Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de activiteiten in de CazemierBoerderij

 • Dorpshuis

 • Het Dorpshuis is per 01 januari 2020 overgegaan in Stichting CazemierBoerderij.

  Adres

  Hoofdstraat 27

  9356AT, Tolbert

  Tel.: 0594-512448

  Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  www.cazemierboerderij.nl

  Contact

  Adres

  Hoofdstraat 27

  9356AT, Tolbert

  Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  Bankgegevens

  Naam: St. Oudheidkamer Fredewalda

  IBAN :NL77RABO0335180035

  BIC:RABONL2U

  Openingstijden

  Januari tot december op
  Zaterdag: 13:30-17:00 uur

  Entree: 3,50 euro
  Kinderen t/m 12 jaar gratis

  Gehele jaar groepen op afspraak: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  of met contactformulier