‘VAN GOGH LOS’ EN ANDERE OUDEJAARSGRAPPEN IN TOLBERT

Bij binnenkomst in de CazemierBoerderij afgelopen zaterdag 21 november, vertelde de heerlijke geur dat het over Oudjaar zou gaan: OLIEBOLLEN, schalen vol!

IMG 2006 200IMG 1934 800

De zaal liep langzaam helemaal vol. Ze kwamen voor de verhalen over de stunts die er in Tolbert door de jaren heen rond de jaarwisseling zijn uitgehaald én de unieke filmbeelden daarbij, die door Tjerk Bekius kunstig waren gemonteerd.

YoutubeDe middag werd geopend met:” hello ,people from all over the world”. Via een Live Stream was het programma via internet op Youtube te volgen en mee te beleven.
(De livestream staat hier: www.youtube.com/fredewalda)

Vroeger was ‘Het slepen’ een prachtige traditie. Mensen die hun spullen met oudjaar niet binnenhaalden, konden hun eigendommen op Nieuwjaarsdag terug vinden op de ‘driehoek’. Er werd niks vernield en de jongens waren na twaalf uur overal welkom voor een natje en een droogje. Er werd muziek bij gemaakt en gezongen. Sommigen waren tot de volgende middag onderweg!

Chris Veeze vertelde over grappen uit zijn jeugd, begin zestiger jaren. De politie kwam in beeld. Het werd al wat grimmiger. Ook kregen de ‘grappen’ een serieuze ondertoon. Het was om iets aan de kaak te stellen of ergens aandacht voor te vragen. Bijvoorbeeld: het gemeentewapen werd ontvreemd en aan het Tolberter Dorpshuis gehangen. Er moest riolering komen!

IMG 2029 200IMG 1985 600w

‘Van Gogh los’

Maar de beroemdste stunts vonden plaats in de 90er jaren en in het eerste decennium van de 21 eeuw. De Tolberter Oudejaarsploeg kwam ieder jaar weer met een ludieke stunt, vijftien keer achter elkaar!
De meest beroemde was het vragen van losgeld voor de twee schilderijen van Vincent van Gogh die eerder dat jaar ontvreemd waren uit het Van Gogh museum in Amsterdam (en waarvan de groep een slechte kopie van het internet had geplukt). Een grap die een flinke staart heeft gekregen…………..
Piet de Vries, die alle avonturen van de Oudejaarsploeg tot op het bot meemaakte, heeft er een prachtig boekje over geschreven: ‘Van Gogh los’ *) waarin alle stunts met verve zijn beschreven. Het eerste exemplaar werd aangeboden aan Siepie de Jong, oud burgemeester van Leek, die heel wat met de mannen beleefd heeft.
Het was weer een oergezellige Fredewaldamiddag (en de oliebollen waren heerlijk!).
Zie ook het fotoalbum voor meer foto's.

*) Het boekje is te bestellen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en het kost € 12,50

Fredewalda

Volg ons op

Of meld je aan voor onze Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de activiteiten in de CazemierBoerderij

 • Dorpshuis

 • Het Dorpshuis is per 01 januari 2020 overgegaan in Stichting CazemierBoerderij.

  Adres

  Hoofdstraat 27

  9356AT, Tolbert

  Tel.: 0594-512448

  Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  www.cazemierboerderij.nl

  Contact

  Adres

  Hoofdstraat 27

  9356AT, Tolbert

  Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  Bankgegevens

  Naam: St. Oudheidkamer Fredewalda

  IBAN :NL77RABO0335180035

  BIC:RABONL2U

  Openingstijden

  Januari tot december op
  Zaterdag: 13:30-17:00 uur

  Entree: 3,00 euro
  Kinderen t/m 12 jaar gratis

  Gehele jaar groepen op afspraak: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  of met contactformulier