Gezellige FRUITDAG met show van oude fruitrassen

Gezellige FRUITDAG met show van oude fruitrassen, enten én determineren.

appel 1 600An apple a day keeps the doctor away.
Op de Fruitdag die op zaterdag 24 oktober in de CazemierBoerderij wordt gehouden is te zien dat die slogan er al eeuwenlang geweest moet zijn.

SHOW VAN DE ‘Vrienden van het Oude Fruit’
De ’Vrienden van het Oude Fruit’ houden in de boerderij een prachtige fruitshow van honderden oude fruitrassen, waaronder rassen die stammen uit zestienhonderd.

Een van die enthousiastelingen is Jan Woltema uit Niebert. Hij vertelt dat bepaalde oude rassen waarschijnlijk via de Zijderoute vanuit Centraal Azië naar ons land zijn gekomen. De oudste rassen noemt hij ‘Knooprassen’, genoemd naar J.H. Knoop (*rond 1700) ,de grondlegger van de pomologie, die de oudste fruitrassen heeft beschreven.

De ‘Vrienden van het Oude Fruit’ is een groep liefhebbers, die er voor wil zorgen dat oude fruitrassen teruggevonden worden en behouden blijven. Het is echt een verslavende hobby. “Je moet soms wat geluk hebben”. determineren 600
Op dagen dat ‘De Vrienden’ met hun fruitshow optreden en daarbij ook door de bezoekers meegebracht onbekend fruit determineren, komen ze verloren gewaande rassen tegen en ontdekt de bezoeker bijvoorbeeld een ‘zijden hempje ‘, een ‘jasappel’ of een ‘trosjespeer’ in de tuin te hebben.
Zo staan er voor de CazemierBoerderij een ‘mooi Neeltje’ en een ‘suikerij’ met een typisch gedraaide stam. Rassen uit 1600, gedetermineerd door de ‘Vrienden’.

Maar ze doen nog meer ! Enten bijvoorbeeld. Dit is de manier om een ras voort te laten bestaan. Via een pit in de grond gaat dat niet. Ze geven ook advies. Welke oude rassen kwamen voor in onze omgeving, is de grondsoort geschikt, hoe is het waterpeil in de aan te leggen boomgaard?

Ook het kweken en herplanten behoort tot de bezigheden van de ‘Vrienden’. Jan Woltema heeft rond zijn boerderij nog ontelbaar veel rassen staan, overblijfsels van de kwekerij die hij runde en die overgenomen is door ‘De Baggelhof’ in Terheyl.

DE FRUITDAG
IMG 0457 600Op zaterdag 24 oktober van 10 tot 16 uur staat de CazemierBoerderij in het teken van het fruit. De show van oude rassen en ‘hoe leer ik enten’? Verder zijn er stands van Kwekerij de Jong met aardbeien en blauwe bessen, imker Wynia met honing en het verhaal van de bijen , Kloosterman met de sapketel waar verse appelsap wordt gemaakt en er kunnen bijzondere vruchtbomen aangeschaft worden in de stand van ‘De Baggelhof’.

Het meegebrachte onbekende fruit kan worden gedetermineerd: wat is het? Daarvoor moet men 3-5 gave vruchten per soort mee nemen. En voor de kinderen is er het snijden van een lampion van een voederbiet. De toegang is gratis.

HEEL TOLBERT BAKT
Zaterdag 31 oktober is er een wedstrijd appel/perentaart bakken. ‘Heel Tolbert Bakt’. Hier voor kan op 24 oktober tegen een lage prijs fruit worden gekocht dat afkomstig is uit de boomgaard van Jan Woltema. Heerlijke oude geschikte rassen. En: puur biologisch! De flyers over deze wedstrijd liggen o.a. bij bakker Staghouwer in Tolbert en Leek en hier: Flyer.

P1090650 816

Fredewalda

Volg ons op

Of meld je aan voor onze

Nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van de activiteiten in de CazemierBoerderij.

St. Oudheidkamer Fredewalda heeft een ANBI-status:

ANBI kleur
 • Dorpshuis / Zalenverhuur

 • Beheer

  Stichting CazemierBoerderij

  Adres

  Hoofdstraat 27

  9356 AT Tolbert

  Tel.:

  0594-51 24 48 -/- 06-2130 6480

  Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  www.cazemierboerderij.nl

  Museum / oudheidkamer

  Adres

  Hoofdstraat 27

  9356 AT Tolbert

  Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  Bankgegevens voor giften en donaties

  Naam: St. Oudheidkamer Fredewalda

  IBAN: NL77 RABO 0335 1800 35

  BIC: RABONL2U

  De stichting heeft een ANBI-status.

  Openingstijden

  Januari tot december op
  Zaterdag: 13:30-17:00 uur

  Entree: 3,50 euro
  Kinderen t/m 12 jaar gratis

  Gehele jaar groepen op afspraak: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  of met contactformulier