ZONDAG 31 MEI: ARCHEOLOGISCHE VONDSTEN IN ONZE WOONOMGEVING

“Nooit geweten dat wij in zo’n interessant gebied wonen”

Het was echt een heel interessante middag afgelopen zondag bij Fredewalda.
Een zeer gemêleerd gezelschap was naar de CazemierBoerderij gekomen om de archeologische vondsten van Geert Venema te bewonderen en te luisteren naar de lezing van Bernard Versloot. Maar tegelijkertijd was het een mooie gelegenheid om dat prachtige ‘steentje’ of de potscherf die in de achtertuin gevonden was, te laten determineren.

”Zou het heel oud zijn?”
Spanning op de gezichten van volwassenen maar ook op die van kinderen, want die waren ook heel nieuwsgierig naar de betekenis van hun vondsten. Voorzichtig werden de plastic zakjes geleegd en in de handen van Geert en Bernard gelegd………
Van alles kwam voorbij. Afslagen, aardewerkscherven, maar ook een beschadigde Duitse helm. Maar die was gevonden bij Slagharen.

Het verhaal van Bernard, aangevuld door Geert, over het gebied rond het beekdal van het Oude Diep en over vindplaatsen van allerlei voorwerpen die stammen uit de tijd van de Trechterbekercultuur en de Bronstijd, was voor veel bezoekers een eyeopener. Vijfduizend jaar geleden hadden mensen met deze ‘werktuigen’ als schrabbers, stenen bijlen, pijlpunten en klingen hun moeizame arbeid verricht. Onvoorstelbaar!
“Als ik iets moois vind en het in mijn handen houd, dan realiseer ik me dat ik als het ware de hand schud met mijn voorvaderen; archeologie is ook emotie”, aldus Geert en iedere archeoloog zal het daar mee eens zijn.

Deze middag was heel actueel in verband met de spectaculaire opgravingen bij Dalfsen die onlangs in het nieuws waren, waardoor de hele historie van de Hunebedbouwers in een ander daglicht is komen te staan. De beide amateurarcheologen zijn zeker van plan om ook in het Zuidelijk Westerkwartier (sporen van) een hunebed te vinden. Als dat lukt, komen ze terug om ervan te vertellen. Wij zijn benieuwd!

IMG 1009 600IMG 1007 600

Fredewalda

Volg ons op

Of meld je aan voor onze Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de activiteiten in de CazemierBoerderij

 • Dorpshuis

 • Het Dorpshuis is per 01 januari 2020 overgegaan in Stichting CazemierBoerderij.

  Adres

  Hoofdstraat 27

  9356AT, Tolbert

  Tel.: 0594-512448

  Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  www.cazemierboerderij.nl

  Contact

  Adres

  Hoofdstraat 27

  9356AT, Tolbert

  Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  Bankgegevens

  Naam: St. Oudheidkamer Fredewalda

  IBAN :NL77RABO0335180035

  BIC:RABONL2U

  Openingstijden

  Januari tot december op
  Zaterdag: 13:30-17:00 uur

  Entree: 3,00 euro
  Kinderen t/m 12 jaar gratis

  Gehele jaar groepen op afspraak: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  of met contactformulier