Neven- en nichtendag fam. Venema (Hoofdstr. 97)

Elke twee jaar bedenkt het organisatie-comité weer iets om een leuke middag met z'n allen te hebben, waarin we de onderlinge band weer eens bevestigen. Eens, lang geleden, was het begonnen toen onze (vrijgezelle) oom Luut Venema één van onze nichten benaderde om een neven- en nichtendag te organiseren. “Ik betaal!” had hij erbij gezegd.. Daar werd het een stuk gemakkelijker van! Toen hadden we allemaal zeer jonge gezinnen of we waren zelfs nog niet eens getrouwd.. Alweer enkele tientallen jaren geleden is onze sponsor overleden en zijn ook al onze ooms en tantes er niet meer maar de traditie hebben we voortgezet.

Bij toerbeurt wordt er wat georganiseerd om de twee jaar. Het was voor het organisatie- comité niet zo vreselijk moeilijk op het mooie idee te komen om een bezoek te brengen aan de CazemierBoerderij. Ons clubje telt drie leden die als vrijwilliger hun diensten bewijzen aan de stichting Fredewalda die in de CazemierBoerderij is gehuisvest.

Wietze W had een foto- en film-collage gemaakt die hij op de laptop kan afspelen en gelijktijdig op het grote TV-scherm in het Dorpshuis kan tonen. Een collage van oude familie foto's en ook foto's van de maquette welke hij liet draaien om de familieleden alvast wat in de stemming te brengen over vroeger. Als vanzelf komen de herinneringen weer boven.

Wat een prachtige locatie om hier samen te komen. Ella van het Dorpshuis had de lange tafel prachtig gedekt met een bloemetje erop en verwelkomde ons met een kopje koffie of thee en met eigen gebakken cake. En Fokje Zwart-Hummel ontving ons namens Fredewalda.

Wij wisten dat er een film was van onze oom Fokke Venema en tante Antje en hadden Fredewalda verzocht deze film beschikbaar te hebben. Vooral Tjerk Bekius (de huis-cameraman, maar ook anderen) hadden zich ingespannen om er wat moois van te maken, toegesneden op onze familie. De verrassing was groot voor velen van de familie om onze “opa en opoe“ op bewegende beelden terug te zien en Tjerk had er zelfs een paar oude foto's van onze neven- en nichtenclub in gemonteerd!

Fokje vertelde over de geschiedenis van de streek Vredewold en over Tolbert en gaf uitleg bij de prachtige maquette, waarbij er regelmatig tot wat stilte gemaand moest worden, omdat de herinneringen af en toe wel heel erg luidruchtig werden geuit. We waren onder de indruk van de kennis van Fokje. Geweldig gedaan Fokje!
De anderhalf uur die we gedacht hadden om alles te laten zien en horen bleek te kort te zijn, jammer, maar we hebben toch nog een paar foto-momenten genomen, waaronder een foto in dezelfde opstelling als destijds in de jaren vijftig met de foto van toen op de TV als achtergrond. We realiseren ons dan weer eens temeer dat we er niet meer allemaal zijn.

Als afsluiting hebben we een zeer geslaagd koud- en warm buffet gehad met een borreltje vooraf in de geheel vernieuwde Postwagen. De gastheer daar gaf ons nog een rondleiding door het bedrijf, waarbij het magazijn en de keuken (vol in bedrijf!) ook niet werden geschuwd! Geweldig!
We kijken terug op een zeer geslaagde middag!

Namens de neven en nichten Venema,
Het organiserend comité Aafke Bron-Venema en Wietze Wierenga.

IMG 2286 900Venemas 600

Fredewalda

Volg ons op

Of meld je aan voor onze Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de activiteiten in de CazemierBoerderij

 • Dorpshuis

 • Het Dorpshuis is per 01 januari 2020 overgegaan in Stichting CazemierBoerderij.

  Adres

  Hoofdstraat 27

  9356AT, Tolbert

  Tel.: 0594-512448

  Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  www.cazemierboerderij.nl

  Contact

  Adres

  Hoofdstraat 27

  9356AT, Tolbert

  Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  Bankgegevens

  Naam: St. Oudheidkamer Fredewalda

  IBAN :NL77RABO0335180035

  BIC:RABONL2U

  Openingstijden

  Januari tot december op
  Zaterdag: 13:30-17:00 uur

  Entree: 3,00 euro
  Kinderen t/m 12 jaar gratis

  Gehele jaar groepen op afspraak: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  of met contactformulier