'DE MENSEN DIE ER WOONDEN'

`DE MENSEN DIE ER WOONDEN´ door Catharina Veeze- Postmus (1917)

Catrien VeezeWie weet zulke dingen nog? Het is belangrijk dat het opgeschreven wordt”, aldus Catrien Veeze. Deze bijna 97 jarige heeft een aanvulling geschreven op ‘Een wandeling door Tolbert in vroeger dagen’ ( 2001). Observaties uit de jeugd van Engbert Albertus Veeze zijn door zijn vrouw Catrien Veeze-Postmus uitgewerkt op de pc en van foto’s voorzien.

In het eerste boekje begint de jonge Engbert Veeze (1913) zijn wandeling bij de Tolberter Tocht, een waterlossing die de grens met Midwolde vormde. Hij gaat vervolgens het dorp door, benoemt de huizen en de bewoners.

In het pas verschenen werkje ‘De mensen die er woonden’ wordt ingegaan op de families die een gedeelte van de in het eerste boekje beschreven huizen en boerderijen bewoonden. De tocht eindigt bij de CazemierBoerderij. De tijd waarin het speelt, de twintiger jaren van de vorige eeuw, sluit aan op de situatie op onze dorpsmaquette.
Het is een prettig leesbaar boekwerkje geworden, waarin de lezer een kijkje kan nemen in een tijd die ver achter ons ligt.

Het boekje is door de familie Veeze in een beperkte oplage uitgebracht. In no time was het grootste deel verkocht. De opbrengst heeft de familie geschonken aan Fredewalda ter gelegenheid van de opening van de CazemierBoerderij.

‘De mensen die er woonden’ is te koop voor € 5 bij Fredewalda in de CazemierBoerderij tijdens de openingsuren van de interessante expositie ‘Wonen en werken in Tolbert’ rond de prachtige dorpsmaquette, op zaterdag en zondag van 13:30-17:00 uur.

‘Een wandeling door Tolbert in vroeger dagen’ wordt bij voldoende belangstelling herdrukt.
Belangstellenden kunnen zich melden bij Greet Atsma. Tel. 0594 513465 of per mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Een wandeling door tolbert 600De mensen die er woonden 600

Fredewalda

Volg ons op

Of meld je aan voor onze Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de activiteiten in de CazemierBoerderij

 • Dorpshuis

 • Het Dorpshuis is per 01 januari 2020 overgegaan in Stichting CazemierBoerderij.

  Adres

  Hoofdstraat 27

  9356AT, Tolbert

  Tel.: 0594-512448

  Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  www.cazemierboerderij.nl

  Contact

  Adres

  Hoofdstraat 27

  9356AT, Tolbert

  Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  Bankgegevens

  Naam: St. Oudheidkamer Fredewalda

  IBAN :NL77RABO0335180035

  BIC:RABONL2U

  Openingstijden

  Januari tot december op
  Zaterdag: 13:30-17:00 uur

  Entree: 3,00 euro
  Kinderen t/m 12 jaar gratis

  Gehele jaar groepen op afspraak: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  of met contactformulier