DE CAZEMIERBOERDERIJ IS GEOPEND!

Een IMG 2387 600stralende zon, een blauwe lucht, bloeiende perenbomen, ziedaar het decor voor de officiële opening van de CazemierBoerderij op vrijdag 11 april 2014. In afwachting van de komende gebeurtenissen had een groot aantal genodigden zich verzameld voor de boerderij, terwijl muziekvereniging De Woldhoorn voor een gezellige sfeer zorgde.

Daar kwam de landauer aanrijden met een gezelschap van personen, die allen een rol zouden spelen in de opening van de CazemierBoerderij. Een leuke Minicooper met de dorpsomroeper, die de opening luidkeels aankondigde, reed voorop.

De Commissaris van de Koning de heer Max van den Berg had de eer het bord te onthullen met het logo van de CazemierBoerderij, waarbij mooie woorden werden gesproken. Er is grote waardering voor het initiatief en de volharding waarmee het boerderijproject is uitgevoerd. In een tijd dat veel dorpshuizen worden gesloten heeft Tolbert, in casu Stichting Oudheidkamer Fredewalda het dorpshuis een nieuwe plaats in de samenleving gegeven in de CazemierBoerderij. Met hulp van veel vrijwilligers is deze gigantische klus geklaard. “Het dorp mag met recht trots zijn op deze prachtige boerderij”, aldus de heer Max van den Berg.

Binnen werd het programma voortgezet met nog meer mooie woorden, de presentatie van het nieuwe boek van Catrien Veeze-Postmus “De mensen die er woonden”, en een verrassing: een Koninklijke Onderscheiding voor Simon Riepma, de penningmeester van Stichting Oudheidkamer Fredewalda en de aanjager van het boerderijproject. Opnieuw mooie woorden, deze keer van burgemeester Berend Hoekstra van Leek.

Tijd voor de bubbels!

IMG 7948 400 IMG 7990 400

 

 

 

 

 

Expositie “Wonen en Werken in Tolbert”

Maar het was nog niet afgelopen. Het museale deel van CazemierBoerderij werd vervolgens geopend door Hedde en Gepke, de twee hoofdfiguurtjes “op de boerderij” uit het programma van het Erfgoed educatieproject voor het basisonderwijs in de gemeente Leek. Heel langzaam kwam de beroemde maquette van Tolbert anno 1926 weer in beeld: het middelpunt van de expositie “Wonen en werken in Tolbert”, waarin de verandering van het dorp als samenleving in de 20e eeuw, uitgebeeld wordt. Een prachtige expositie* waarin alle informatie bij de maquette in woord en beeld op touchscreens op te zoeken is. Fredewalda gaat digitaal!

Het Open Huis, met een presentatie van de vaste gebruikers van de CazemierBoerderij en een rechtstreekse uitzending van Radio Noord op zaterdagmorgen, trok veel belangstellenden.
De reacties waren hartverwarmend. Wat mooi!

*De expositie “Wonen en werken in Tolbert” is gemaakt door Willy van der Schuit en Helga de Graaf.

Bezoek de expositie
‘Wonen en werken in Tolbert’ rond de Maquette van Tolbert omstreeks 1925

meer informatie op onze home page Fredewalda

Foto's: Bé Dijkstra
IMG 8021 400 IMG 8196 600IMG 7872 400 

Fredewalda

Volg ons op

Of meld je aan voor onze Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de activiteiten in de CazemierBoerderij

 • Dorpshuis

 • Het Dorpshuis is per 01 januari 2020 overgegaan in Stichting CazemierBoerderij.

  Adres

  Hoofdstraat 27

  9356AT, Tolbert

  Tel.: 0594-512448

  Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  www.cazemierboerderij.nl

  Contact

  Adres

  Hoofdstraat 27

  9356AT, Tolbert

  Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  Bankgegevens

  Naam: St. Oudheidkamer Fredewalda

  IBAN :NL77RABO0335180035

  BIC:RABONL2U

  Openingstijden

  Januari tot december op
  Zaterdag: 13:30-17:00 uur

  Entree: 3,00 euro
  Kinderen t/m 12 jaar gratis

  Gehele jaar groepen op afspraak: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  of met contactformulier