KONING WILLEM ALEXANDER ONTMOET BERTHA 38

foto's: Harry van Elderen;Hinderi Bosma;Monique van der Veen;Simon Riepma

KONING WILLEM ALEXANDER ONTMOET BERTHA 38
Leek , Nienoord 28 mei 2013

Op 28 mei 2013 kwam het kersverse koningspaar in Groningen op kennismakingsbezoek. Hierbij werd ook Leek aangedaan, waar onder meer de 13 dorpen zich mochten presenteren, die in 2011 het hoogst scoorden in “Het leukste dorp van Groningen”. Fredewalda viel de eer te beurt om Tolbert te vertegenwoordigen.

Het schitterende decor van Tolberts drie meest bijzondere gebouwen, de CazemierBoerderij de kerk en de nieuwe Postwagen, bood een platform voor een ludiek gebeuren : HIER ZOU KONING WILLEM ALEXANDER BERTHA 38 ONTMOETEN, de koe die in het televisie-interview met het toen aanstaande koningspaar een rol speelde in de keus van de naam van de nieuwe koning.(“Je ziet het voor je:Willem 4 naast Bertha 38 in de wei!”).  In alle vroegte werd Bertha 38 opgehaald uit Enumatil. De gebroeders Jan en Piet van der Zwaag hadden haar piekfijn in orde. Deze driejarige koe met horens en een pluimstaart (waar vind je die nog?) zou een dag beleven om nooit te vergeten. Net als wij.

P1090642 600
bertha38 400 KWA PdV B38 HB MoniquevanderVeen 600

Braaf stond ze te wachten op het grote moment dat koning Willem Alexander en koningin Maxima kennis met haar zouden komen maken. Toen de koning haar in het oog kreeg en met een big smile op Bertha 38 toeliep was het ijs gebroken. Bertha werd toegesproken en geaaid door het koningspaar en nadat Piet de Vries, bedenker van de act, had uitgelegd dat Bertha ietwat gefrustreerd was door de woorden van Willem Alexander in zijn interview, nam de koning afscheid van Bertha met de woorden: “SORRY MEID!” De koning had zijn excuus aangeboden!
IMG 5468 400

De euforie van het succes was groot en duurde maar voort. De telefoon stond roodgloeiend. In alle media werd het optreden van Bertha 38 genoemd en geroemd. Bij de Tefegraaf en de Leeuwarder Courant stond ze prominent op de voorpagina, vakbladen in de veehouderij zetten haar op de site en last but not least: Piet de Vries en Hinderi Bosma (hij had de koe professioneel “voorgebracht”) werden die avond uitgenodigd voor een optreden bij Knevel & van den Brink. En samen met oud staatssecretaris Henk Bleker maakten ze er een mooie show van. Uit volle borst en met de hand op het hart zongen de heren het  Groninger Volkslied. Maar toen was Bertha 38 al lang in diepe rust……….

Tolbert is weer eens prima op de kaart gezet!
EO Piet en Hinderi 613
Van Lauwerszee tot Dollard tou.....

 

800x600 Uit volle borst en met de hand op het hart zongen de heren het  Groninger Volkslied Normal 0 21 false false false NL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4

Fredewalda

Volg ons op

Of meld je aan voor onze Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de activiteiten in de CazemierBoerderij

 • Dorpshuis

 • Het Dorpshuis is per 01 januari 2020 overgegaan in Stichting CazemierBoerderij.

  Adres

  Hoofdstraat 27

  9356AT, Tolbert

  Tel.: 0594-512448

  Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  www.cazemierboerderij.nl

  Contact

  Adres

  Hoofdstraat 27

  9356AT, Tolbert

  Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  Bankgegevens

  Naam: St. Oudheidkamer Fredewalda

  IBAN :NL77RABO0335180035

  BIC:RABONL2U

  Openingstijden

  Januari tot december op
  Zaterdag: 13:30-17:00 uur

  Entree: 3,50 euro
  Kinderen t/m 12 jaar gratis

  Gehele jaar groepen op afspraak: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  of met contactformulier