De kerk van Tolbert staat in de steigers!

De kerk van Tolbert staat in de steigers! In plaats van rode baksteen is er nu groen weefsel te zien. De hele dag schallen de boorgeluiden vanaf de toren. Wat gebeurt daar en waarom? Gebouwen hebben veel onderhoud nodig, en zeker de kerk en toren die uit het begin van de dertiende eeuw stammen. Daarom zijn professionals bezig met het voegwerk van onze toren, zodat deze hopelijk nog een paar honderd jaar mee kan.

Zo'n 750 jaar lang waakt de toren over het dorp en heeft het zien veranderen. Toen de toren gebouwd werd, was hij iets kleiner dan nu. Rond 1600 is het verhoogd en van een zadeldak voorzien. Van de kerk is het koor (waar vroeger de mis werd opgedragen) het oudst. Het schip is iets jonger, en de inrichting stamt grotendeels uit de negentiende eeuw. De klok die in de toren hangt is van Jurjen Balthasar, een bekende klokkengieter, en is in 1660 gegoten. De kerk is niet alleen als gebedshuis gebruikt. Lange tijd was de kerk het enige stenen gebouw van een dorp. Dat maakte hem zeer geschikt voor zaken als opslag van de oogst, dorpsvergaderingen en aan het eind van de negentiende eeuw was zelfs de school in de kerk gehuisvest. Zo schuilt er een hele geschiedenis achter het gebouw waar we dagelijks langs komen.

Ook de werkzaamheden aan oude gebouwen gaan bij Stichting Oudheidkamer Fredewalda in het archief. Zo draagt de stichting bij aan het behoud van erfgoed in Tolbert.

Fredewalda

Volg ons op

Of meld je aan voor onze Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de activiteiten in de CazemierBoerderij

 • Dorpshuis

 • Het Dorpshuis is per 01 januari 2020 overgegaan in Stichting CazemierBoerderij.

  Adres

  Hoofdstraat 27

  9356AT, Tolbert

  Tel.: 0594-512448

  Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  www.cazemierboerderij.nl

  Contact

  Adres

  Hoofdstraat 27

  9356AT, Tolbert

  Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  Bankgegevens

  Naam: St. Oudheidkamer Fredewalda

  IBAN :NL77RABO0335180035

  BIC:RABONL2U

  Openingstijden

  Januari tot december op
  Zaterdag: 13:30-17:00 uur

  Entree: 3,50 euro
  Kinderen t/m 12 jaar gratis

  Gehele jaar groepen op afspraak: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  of met contactformulier