Rituelen en bijgeloof
Bijgeloof is lange tijd de orde van de dag geweest. En ook nu nog zijn sporen van oude riten dikwijls terug te vinden. Duidelijke voorbeelden van riten die afstammen van bijgeloof zijn te zien wanneer iemand overlijdt.
Er worden dan allemaal handelingen verricht, die veel te maken hebben met het verjagen van kwade geesten. Ook zorgen de rituelen ervoor dat de dode het hiernamaals bereikt. De ogen van de dode werden bijvoorbeeld gesloten omdat de overledene anders op iemand zou wachten, er zou dan dus snel nog iemand dood gaan. De dode werd vervolgens gewassen. De stoffen en machten die de overledene vijandig gezind zouden zijn, werden op deze manier onschadelijk gemaakt. Kaarsen werden aangestoken om de onbekende machten van de duisternis van de levenden weg te houden. Bij de uitvaart zelf werd de dode met de voeten vooruit gedragen, zodat de geest niet meer terug kon keren naar het sterfhuis.
Dit zijn slechts enkele voorbeelden van oude rituelen. Veel van deze tradities doen we nu nog steeds, maar ze hebben wel een andere betekenis gekregen. Door bepaalde handelingen uit te voeren, betuigen we ons respect voor de overledene.
Auteur: M. van der Ploeg
Gepubliceerd in Midweek (2007)