Adriaan Simmelink

Sinds een aantal maanden staan er nog maar weinig huizen in de A. Simmelinkstraat in Tolbert. De oude rijtjeshuizen worden vervangen door nieuwe levensloopbestendige huurwoningen. De straat is ontstaan bij de herstructurering van Tolbert in de periode na de Tweede Wereldoorlog en werd genoemd naar de Tolberter Adriaan Simmelink, die leefde van 1874 tot 1934.

Adriaan werd geboren in Marum, maar werd na het overlijden van zijn vader samen met zijn moeder en broer onder de hoede genomen door dokter Heukelman, arts te Tolbert. Adriaan had waarschijnlijk een opperbeste relatie met zijn pleegvader, want bij diens overlijden erfde Adriaan een vermogen. Ondertussen had Adriaan zich ontpopt tot een goede vioolspeler: hij trok met diverse gezelschappen de hele wereld rond. In de zomer verbleef Adriaan drie maanden in Tolbert, en ook tussendoor vergat hij zijn oude vrienden niet. Regelmatig kwamen ansichtkaarten vanuit verre bestemmingen aan. Vanwege een slechte gezondheid koos Adriaan voor Zwitserland als thuisbasis, maar woonde later ook in Spanje en Italië. In 1919 emigreerde hij naar Zuid-Afrika, waar hij een aanstelling kreeg bij het Stedelijk Orkest in Kaapstad. Doordat de zuinige Simmelink in zijn eigen levensonderhoud kon voorzien, groeide zijn bezit in Nederland en werd een zeer rijk man. Hij overleed in 1934 in Kaapstad, maar ligt begraven in Marum. Uit een gedeelte vanzijn nalatenschap werd een fonds gevormd, het Adriaan Simmelink Legaat, om emigratie mogelijk te maken van onbemiddelde Nederlanders die zich in Zuid Afrika wilden vestigen. De voorkeur ging uit naar inwoners van de gemeenten Leek en Marum. Aanvankelijk moesten het "longlijdenden" zijn, maar die bepaling verviel omdat Zuid Afrika deze mensen niet meer toeliet.

Auteur: M. van der Ploeg
Gepubliceerd in Midweek (2008)

Fredewalda

Volg ons op

Of meld je aan voor onze

Nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van de activiteiten in de CazemierBoerderij.

St. Oudheidkamer Fredewalda heeft een ANBI-status:

ANBI kleur
 • Dorpshuis / Zalenverhuur

 • Beheer

  Stichting CazemierBoerderij

  Adres

  Hoofdstraat 27

  9356 AT Tolbert

  Tel.:

  0594-51 24 48 -/- 06-2130 6480

  Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  www.cazemierboerderij.nl

  Museum / oudheidkamer

  Adres

  Hoofdstraat 27

  9356 AT Tolbert

  Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  Bankgegevens voor giften en donaties

  Naam: St. Oudheidkamer Fredewalda

  IBAN: NL77 RABO 0335 1800 35

  BIC: RABONL2U

  De stichting heeft een ANBI-status.

  Openingstijden

  Januari tot december op
  Zaterdag: 13:30-17:00 uur

  Entree: 3,50 euro
  Kinderen t/m 12 jaar gratis

  Gehele jaar groepen op afspraak: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  of met contactformulier