Verdeniusstraat

Deze keer is het woord in Oud Nieuws aan de lezer. De eer is aan Jan van der Schans uit Tolbert om als eerste via Oud Nieuws iets te vertellen over de geschiedenis  van zijn geboortedorp.

“Vroeger in mijn jeugd woonde ik met mijn ouders en twee zussen Janke en Janna Geertje aan de Verdeniussstraat 10 in Tolbert (tegenwoordig nr. 20).

Ik maakte al vanaf mijn geboorte de Drachtster  Tram mee. Deze reed twee keer per dag voor ons huis langs. Van Groningen naar Drachten en visa versa. Als de tram in Tolbert aankwam moest het meestal wagons met goederen achterlaten, zoals meel, haver, rioolbuizen of hout. De wagons stonden dan op de laden- en lossenplaats tegenover mijn geboortehuis.  Ik  speelde er vaak op  samen met de buurtkinderen en vriendjes van school. Wij mochten van de machinisten af en toe een kijkje nemen aan boord. De hoofdmachinist was toendertijd Lucas Müller, dat herinner ik mij nog. Soms legden we stuivers, dubbeltjes en kwartjes op de rails of stenen opdat die platgereden werden. Soms gooiden we verzamelde stenen naar de tram waarbij weleens eens een wagonlamp sneuvelde. Maar daarvoor was je een kwajongen. Vele waarschuwingen kregen we van het spoorwegpersoneel en onze ouders. Ik kreeg er wel eens een draai om mijn oren voor! Bij het ouder worden dacht je achteraf weleens het had net zo goed anders af kunnen lopen.  Ik heb nog wel meegemaakt dat de drachtster Tram een keer ontspoorde vlakbij de toenmalige meelsilo van de familie Meek. Wat had het spoorwegpersoneel bergen werk om de tram weer op de rails te krijgen.  Pas toen het bijna donker werd kon de tram weer terug reizen naar Groningen. Maar alles veranderde, ook de Drachtster Tram verdween voorgoed uit ons leven. Een stukje romantiek van vroeger is  weg. Maar ik bewaar er goede herinneringen aan.

Fredewalda

Volg ons op

Of meld je aan voor onze

Nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van de activiteiten in de CazemierBoerderij.

St. Oudheidkamer Fredewalda heeft een ANBI-status:

ANBI kleur
 • Dorpshuis / Zalenverhuur

 • Beheer

  Stichting CazemierBoerderij

  Adres

  Hoofdstraat 27

  9356 AT Tolbert

  Tel.:

  0594-51 24 48 -/- 06-2130 6480

  Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  www.cazemierboerderij.nl

  Museum / oudheidkamer

  Adres

  Hoofdstraat 27

  9356 AT Tolbert

  Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  Bankgegevens voor giften en donaties

  Naam: St. Oudheidkamer Fredewalda

  IBAN: NL77 RABO 0335 1800 35

  BIC: RABONL2U

  De stichting heeft een ANBI-status.

  Openingstijden

  Januari tot december op
  Zaterdag: 13:30-17:00 uur

  Entree: 3,50 euro
  Kinderen t/m 12 jaar gratis

  Gehele jaar groepen op afspraak: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  of met contactformulier