Haarwerken

Aan haar wordt vanouds een bijzondere kracht toegekend. Beroemd is het verhaal van Samson , die door verraad door Delila zijn haren en daardoor zijn kracht verloor. Toen zijn haar weer aangroeide, kwam zijn kracht terug. Bij de Germanen bracht de vrouw haar vlechten ten offer bij het overlijden van haar echtgenoot.

Vanaf de Middeleeuwen komen in tal van bedevaartplaatsen haaroffers als dankoffers voor. Het haar werd gezien als zetel van het leven, de ziel en kracht. In het algemeen kan men zeggen, dat toepassing van menselijk haar het betreffende voorwerp een hoge ideële en emotionele waarde geeft. Liefde en verdriet (rouw) vinden in haarwerken een passend uitdrukkingsmiddel.

Om menselijk haar voor verwerking geschikt te maken moet het bij het leven worden afgeknipt en geprepareerd worden. Het wordt gewassen, in alcohol gekookt en gedroogd. Vanaf de 18e eeuw (1700) werden portretminiaturen gemaakt, omkranst met haar. Deze zijn de voorlopers van de 19e eeuwse grote haarschilderijen.

haarwerkenxDe “schilderijen” zijn meestal uitgevoerd in waterverf op plaatjes van perkament, papier, hout of melkglas. Het geprepareerde haar werd heel fijn geknipt en daarna met kleurloze lijm gemengd om vervolgens met een fijn penseeltje te worden aangebracht op en van te voren getekende achtergrond. Voor de takken van de treurbomen werden lange haren gebruikt. De vervaardiging vond plaats door zowel vaklieden als door leken.

De behoefte om herinneringen aan de geliefde overledene te koesteren uitte zich in het maken van broches met de initialen van de gestorvene en symbolen van de dood, uitgevoerd in haar.

Auteur: Greet Atsma

Afbeelding: rouwbroche met haarwerk

Fredewalda

Volg ons op

Of meld je aan voor onze Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de activiteiten in de CazemierBoerderij

 • Dorpshuis

 • Het Dorpshuis is per 01 januari 2020 overgegaan in Stichting CazemierBoerderij.

  Adres

  Hoofdstraat 27

  9356AT, Tolbert

  Tel.: 0594-512448

  Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  www.cazemierboerderij.nl

  Contact

  Adres

  Hoofdstraat 27

  9356AT, Tolbert

  Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  Bankgegevens

  Naam: St. Oudheidkamer Fredewalda

  IBAN :NL77RABO0335180035

  BIC:RABONL2U

  Openingstijden

  Januari tot december op
  Zaterdag: 13:30-17:00 uur

  Entree: 3,00 euro
  Kinderen t/m 12 jaar gratis

  Gehele jaar groepen op afspraak: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  of met contactformulier