Oud Nieuws

Twee piloten

In de lente staan we nog altijd stil bij de vreselijke gebeurtenissen die meer dan 65 jaar geleden de orde van de dag waren: de Tweede Wereldoorlog. Ook het Westerkwartier heeft hiervan de gevolgen ondervonden. Twee Engelse piloten liggen in Tolbert op het kerkhof begraven.

Op een zaterdagnacht, van 19 op 20 februari 1944 vloog een Lancaster van het 101e squadron van de basis Ludford Magna in Engeland over Tolbert. Het vliegtuig was op weg naar Duitsland om een bombardementsvlucht uit te voeren. Boven Oldenburg werd het toestel door een vijandelijke jager achtervolgd. Toen de piloot een ontsnappingsmanoevre in wou zetten, hoorde hij over de radio dat de jager ondertussen was afgezwenkt. Dit bleek niet zo te zijn en het vliegtuig werd beschoten. Raak. Al snel werd duidelijk dat het vliegtuig snel neer zou storten en de achtkoppige bemanning moest vluchten. Drie personen overleefden dat niet. Bij Tolbert werd William Frederick Bolt gevonden en Cassian Henry Waight bij Noordwijk. Bij het vliegtuig, dat neergestort was bij de Noorderweg in Tolbert werd het lichaam van de piloot gevonden: John Laurens. Vier van de vijf overlevenden kwamen in goede handen, en hun werd een onderduikadres gegeven. Ze zijn uiteindelijk wel in Duitse handen gevallen, maar hebben het overleefd. De vijfde overlevende is door de Duitsers gearresteerd en heeft dit waarschijnlijk niet overleefd. Bolt en Laurens liggen op het kerkhof in Tolbert. De foto laat de dienst zien die ter ere van de piloten werd gehouden na afloop van de oorlog. De kranslegger is ds. Bongenaar.

Scan0002

 

Auteur: M. van der Ploeg

Gepubliceerd in Midweek (2007)

Fredewalda

Volg ons op

Of meld je aan voor onze

Nieuwsbrief
en blijf op de hoogte van de activiteiten in de CazemierBoerderij.

St. Oudheidkamer Fredewalda heeft een ANBI-status:

ANBI kleur
 • Dorpshuis / Zalenverhuur

 • Beheer

  Stichting CazemierBoerderij

  Adres

  Hoofdstraat 27

  9356 AT Tolbert

  Tel.:

  0594-51 24 48 -/- 06-2130 6480

  Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  www.cazemierboerderij.nl

  Museum / oudheidkamer

  Adres

  Hoofdstraat 27

  9356 AT Tolbert

  Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  Bankgegevens voor giften en donaties

  Naam: St. Oudheidkamer Fredewalda

  IBAN: NL77 RABO 0335 1800 35

  BIC: RABONL2U

  De stichting heeft een ANBI-status.

  Openingstijden

  Januari tot december op
  Zaterdag: 13:30-17:00 uur

  Entree: 3,50 euro
  Kinderen t/m 12 jaar gratis

  Gehele jaar groepen op afspraak: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  of met contactformulier