Oud Nieuws

De natuurramp van 1948

In de vroege ochtend van zaterdag 12 juni 1948 woedde een hevig noodweer, waardoor ongeveer 200 boeren, tuinders en landarbeiders hun hele oogst in een klap verlogen zagen gaan. Verschillende woningen gingen geheel of gedeeltelijk verloren. De zware onweersbui ging gepaard met veel regen en ongekend grote hagelstenen.

 

Hij trok van noordwest naar zuidoost, globaal van Grootegast naar Diepswal. Binnen een half uurtje hadden de ijsbuien en windhozen met name tussen Boerakker en Tolbert erg veel vernielingen aangericht. Landbouwproducten werden vernield, waardoor de oogst vrijwel geheel verloren ging. Veel bomen werden ontbladerd. Ook veel boerderijen en burgerwoningen kregen het zwaar te verduren. Een aantal was rijp voor de sloop.

Al snel na de ramp kwamen hulpacties op gang onder burgemeester Mr. W.J.Ph. Waning. De provincie kwam met f80.000,- en het dorp Tolberbracht zelf f5.600,-, de Boerenleenbanken van Leek en Marum en de Centrale Raiffeisenbank in Utrecht doneerden samen f8.000,-, en samen met de schenkingen van particulieren bedroeg de uiteindelijke opbrengst maar liefst f200.000,-. Daarnaast kwamen er nog veel goederen in natura binnen. De uiteindelijke schade werd geraamd op f280.000,-. Een speciaal ingestelde commissie bepaalde de uitkering van de schadegelden, waarbij vooral rekening werd gehouden met de draagkracht van de betrokkenen; er moest daarvoor eerst onderzoek gedaan worden naar de sociale en economische omstandigheden van de slachtoffers.

Uit: Oud Nieuws, jr. 4, nummer 6, 1998

Fredewalda

Volg ons op

Of meld je aan voor onze Nieuwsbrief en blijf op de hoogte van de activiteiten in de CazemierBoerderij

 • Dorpshuis

 • Het Dorpshuis is per 01 januari 2020 overgegaan in Stichting CazemierBoerderij.

  Adres

  Hoofdstraat 27

  9356AT, Tolbert

  Tel.: 0594-512448

  Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  www.cazemierboerderij.nl

  Contact

  Adres

  Hoofdstraat 27

  9356AT, Tolbert

  Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  Bankgegevens

  Naam: St. Oudheidkamer Fredewalda

  IBAN :NL77RABO0335180035

  BIC:RABONL2U

  Openingstijden

  Januari tot december op
  Zaterdag: 13:30-17:00 uur

  Entree: 3,50 euro
  Kinderen t/m 12 jaar gratis

  Gehele jaar groepen op afspraak: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
  of met contactformulier